Tirsdag ble de fire forlagene i arkitektkonkurransen om sentrum i Åsane lagt fram. De fire forslagene innebar alle vesentlige endringer i og rundt det som i dag er Åsane Storsenter. Administrerende direktør i Nordea Liv, Jørund Vandvik, og direktør for kommeriell utvikling i Steen og Strøm, Henrik Larsen, er begge storfornøyd med idéene som er kommet inn.

– Felles for idéene er at de har fått bort bilene, og det er vesentlig. I dag er bilene alt for dominerende i sentrumsområdet. Det er et klart mål at vi får dem bort fra sentrumsbildet, og inn i parkeringshus, sier Vandvik til Åsane Tidende.

– Spennende

Åsane Sentrum er i dag et sentrum preget av handel og biler. De fire arkitektkontorene Schmidt Hammer Lassen AS, 3RW & A, DARK og Niels Torp har alle tatt steget helt ut i sine forslag, og fjernet bilene, i parkeringshus over eller under bakken.

De fire forslagene er alle laget med ett hovedmål, å urbanisere Åsane Sentrum, og gjøre det til en by, som også ligner en by, og har de fasilitetene en by bør ha. Dette mener Vandvik og Larsen at arkitektene ser ut til å ha klart.

– Det er meningen at Åsane Sentrum skal være en by der folk trives. Det betyr både handel, restauranter, kultur og plass til å gå turer. Vi kan ikke si noe om hvilke forslag vi liker best, men vi kan si at vi synes dette er veldig spennende forslag, sier Henrik Larsen.

Bybane

Tegningene av de fire arkitektforslagene er nå å finne i Åsane Kulturhus´ inngang Å. Der henger prosjektene i alle slags vinkler, slik at åsabuene selv kan titte og vurdere dem. Der vil de henge fram til 22. januar, da vinnerforslaget i konkurransen skal offentliggjøres.

– Juryen vil se veldig nøye på disse idéene, og veie dem mot hverandre. De er alle gode på sine måter, og har viktige elementer, som var kriterier i konkurransen. Blant dem er trasé for bybanen, som jeg mener det er et tidsspørsmål når den kommer til Åsane, sier Vandvik videre.

Andreas Isaksen