Nå sender han advokater på hevntokt med millionkrav mot Oslo kommune.

— Kan du ringe tilbake om to timer? Jeg står på branntomten. Tårene presser seg på.

Kurt Oddekalv ba om fred da han fikk se restene av kontoret og bruktmarkedet til Norges Miljøvernforbund i Oslo, sammen med venninnen Monica og hennes søster Sonja.

Zappa og grillet Oddekalv

Men snart var ridderen av det rene miljø tilbake på sin hest.

— Det verste er at jeg egentlig skulle overnattet her, sammen med en venninne og søsteren. Men de sa nei fordi det manglet vann. Heldigvis, sier Oddekalv.

Tirsdag kveld var han i Oslo Spektrum på konsert med Deep Purple - bandet med slageren «Smoke on The Water», som handler om en dramatisk studiobrann under en Frank Zappa-konsert. Timer senere måtte Miljø-Norges største heavyrocker se at deler av livsverket gikk opp i 30-meters-flammer.

— Det kunne blitt grillet Oddekalv, sier den munnrappe bergenseren.

En av hovedstadens mest verneverdige trebygninger gikk opp i flammer. Norges Miljøvernforbund leide 5000 kvadratmeter til regionkontor og bruktmarked. Innboet var ikke forsikret. Oddekalv mener verdier for 8-10 millioner kroner er gått tapt.

- Må være påtent

— Oslo kommune har brannsikret lokalene så dårlig at det var nytteløst å forsikre det. Nå går vi til søksmål, sier Oddekalv.

Han forteller at strømmen var slått av tirsdag. En innbruddsalarm skal ha gått av før brannen.

— Jeg er 99,9 prosent sikker på at dette er påtent. Det foregår boligbygging på begge sider av tomten, denne bygningen har ligget som en kreftsvulst midt imellom. Det er klart at brannen kommer mer beleilig for kommunen enn for oss, hevder Oddekalv.

Han avviser at det er en beskyldning rettet mot noen.

Et stort varelager av bruktgjenstander, møbler, materialer, antikviteter, uerstattelige arkiver og saksmapper fra miljøarbeid, spesiallagede taxisykler og privatbiler har brent opp. Kommunen mener Miljøvernforbundet har trenert brannsikring ved å nekte å flytte ut.

— Det er helt feil. Vi har ikke hørt et pip om dette, hevder Oddekalv.

- Ba leietaker flytte

Avdelingsdirektør Oscar Halvorsen i eiendoms- og byfornyelsesetaten avviser at kommunen har tatt lett på brannsikringen.

— Vi har jobbet med dette i halvannet år. Vi har planer for strakstiltak på det bygg- og branntekniske for fem millioner kroner. Men det kunne ikke gjennomføres før leietakeren var ute. Og Miljøvernforbundet har ikke villet flytte, hevder Halvorsen.

Han bekrefter at brannvesenet i oktober anbefalte sprinkleranlegg, og at byantikvaren i 2002 tilbød 500.000 til brannsikring.

— Det er penger kommunen søkte om. Men tiltakene lot seg ikke gjennomføre uten at lokalene ble tømt.

— Oddekalv hevder han ikke har hørt «et pip»?

— Da åpner han ikke posten sin, sier Halvorsen.

Kommunen hadde planer og en større opprusting av trebygningen med start før sommeren. Oslo kommune vil ikke kommentere truslene om søksmål.

FORTSATT HETT: En frustrert Kurt Oddekalv snakker med avdelingsdirektør Erik Nitteberg i Oslo kommune. Kommunen mener Miljøvernforbundet har trenert brannsikringen. Oddekalv avviser anklagene - og truer med søksmål.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND