Kampen om miljøprofilen til Senterpartiet var på forhånd hauset opp som en av de viktigste under årets landsmøte på Loen.

Ola Borten Moes kompromissforslag om å åpne opp for litt oljeboring utenfor Lofoten ble, som BT fortalte om i forrige uke, sablet ned av sentralstyret før landsmøtet.

Hjelpe mennesker

Etter lunsjen fredag var det oljeministerens tur til å holde tale. Hans tema var «MILJØ — ressursforvaltning i pakt med naturen».

Her vektla viktigheten av å bygge arbeidsplasser for innbyggerne og vekst i alle landsdeler.

— Det er lett for at debatten rundt dette handler om milliarder, antall fat olje og produserte terrawatt. Men det er om mennesker. Så når jeg ivrer etter å komme videre både her og der, er det første og fremst fordi det betyr bedre liv for flere mennesker over hele landet, sa Borten Moe.

Han brukte også mye tid på å snakke om fornybar energi.

Holder ikke

En av hans argeste kritikere, Per Olaf Lundteigen, brukte sitt innlegg til å snakke om å pusse den grønne profilen til Senterpartiet.

— Dette landsmøtet må ta bort tvilen om at vi er et troverdig grønt parti. Senterpartiet er det grønne partiet i den norske politiske trekanten. Vi skal ha både røtter og vinger og fremme nye løsninger for de økologisk bevisste ungdommene, sa Lundteigen.

ARG KRITIKER: Per Olaf Lundteigen er en av Ola Borten Moes argeste kritikere. Det ga han også uttrykk for på landsmøtet. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

Nestlederens snakk om arbeidsplasser og vekst imponerte ham ikke.— Borten Moe er tilpasningsdyktig til det makten står for. Det holder bare ikke, sier Lundteigen til BT.

Han mener Sp må bli tydelig grønnere.

— Jeg ser en gledelig utvikling i Senterungdommen. Sandra Borch har ikke støtte lenger, og det gir meg håp.

Lundteigen påpeker at han har vært ivrig forkjemper for en sterkere skipsfart, som har vært med å legge grunnlag for utviklingen av olje og gass.

— Jeg er for olje og gass, jeg. Men i dag er det en sterk ubalanse, sier han.

Handler om mer

Kjersti Toppe sa før landsmøtet at hun ville gjenreise Senterpartiet som et miljøparti. Heller ikke hun er enig i Borten Moes påstand om at dette handler om arbeidsplasser.

— Jeg ser litt videre på det. Dette handler også om bærekraft og utvikling. Det er ikke isolert det menneskelige behovet vi snakker om her.

Hun ser et landsmøte som later til å lande på hennes side i miljøspørsmålet, og da spesielt hvorvidt det skal utvinnes olje utenfor Lofoten og Vesterålen.

Det er veldig fjernt fra min linje og den politikken jeg er stolt over

Kjersti Toppe

— Vi må vinne denne oljekampen. Det er en symbolsak som er større enn selve saken. Den vil vise hvor makten i partiet ligger.

Stortingsrepresentant fra Troms, Irene Lange Nordahl, var blant dem som tok til ordet for utvinning i nord, og mente Sp måtte pusse på næringsprofilen til partiet.

— Vi må ta et oppgjør med SVs osteklokkevern, sa hun.

— Det er veldig fjernt fra min linje og den politikken jeg er stolt over. Vi er et næringsparti, men det betyr ikke at det må smøres med olje, sier Toppe.

Vinner gjennom

Også tidligere leder for Hordaland Sp, Steinulf Tungesvik, føler de vinner gjennom i oljesaken.

— Det er mange innlegg som er for åpning av disse områdene, men det er en klar stemning i landsmøtet om at vi skal opprettholde vårt opprinnelige standpunkt som sier ingen oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Tungesvik presiserer at dette handler om fiskeriressursene og at oljeboring vil komme i konflikt med gyteområdene til torsken.

IKKE OLJESMURT: Kjersti Toppe sier hun vil gjenreise Senterpartiet som et miljøparti. - Vi er et næringsparti, men det betyr ikke at det må smøres med olje, sa hun på landsmøtet. ARKIVFOTO: FARTEIN RUDJORD