BT skrev i går at mannens pleiere blir beskyttet av vektere, fordi Bergen kommune mener de blir truet av de pårørende. 36-åringen var tidligere beboer ved den private institusjonen Proff i Sandefjord. Høsten 2003 arrangerte institusjonen en tur til Thailand, og 36-åringen var med. Det endte med overgrep og maktmisbruk fra to av miljøarbeiderne.

Skrek av smerte

Kort tid etter ankomst dro gruppen på utflukt. På turen tok den ene miljøarbeideren tak i nakken på 36-åringen og presset hodet hans ned mot knærne.

Begrunnelsen var at mannen hadde myggstikk og klødde seg til blods. I retten forklarte vitner fra bussturen at miljøarbeideren slo 36-åringen flere ganger i hodet eller ansiktet med knyttet hånd, til tross for at klienten flere ganger skrek av smerte.

36-åringens søster forteller at han hadde blåmerker hver gang han kom hjem fra Sandefjord.

— Etter turen til Thailand var han nervøs og skvetten og hadde smerter. Han ville ikke være i Sandefjord, men Bergen kommune mente institusjonen var et tilfredsstillende tilbud, til tross for at jeg varslet skriftlig om blåmerkene, sier søsteren.

På et møte med Proff skal ledelsen ved institusjonen ha innrømmet flere tilfeller av voldsbruk. Da gikk familien til politianmeldelse.

Miljøarbeideren nektet for å ha slått, og ble trodd av retten. Han ble likevel dømt for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter, fordi han holdt mannen i et smertefullt grep. Straffen ble 30 dagers betinget fengsel og en bot på 6000 kroner. Mannen er også tidligere dømt for legemsfornærmelse.

«Krenkende»

Den andre miljøarbeideren ble dømt for å ha dasket 36-åringen gjentatte ganger i bakhodet for å påkalle oppmerksomhet. Han fikk 6000 kroner i bot. Sandefjord tingrett kaller handlingene nedverdigende og krenkende.

«Han demonstrerte mangel på respekt for NNs (36-åringen, red.anm.) krav på integritet og behov for anstendig behandling», heter det i dommen.

Retten kaller overgrepene for alvorlige tillitsbrudd, både mot 36-åringen og hans pårørende. Dommen retter dessuten knallhard kritikk mot institusjonen. Ledelsen vurderte ikke om beboerne egnet seg for eller ønsket å reise til Thailand. Miljøarbeiderne hadde ingen teoretisk utdannelse eller faglig kompetanse innen omsorgsarbeid.

«Det var ingen med faglig autoritet som hadde trukket opp retningslinjer for makttiltak», skriver dommeren.

I formildende retning peker retten på at begge miljøarbeiderne ble suspendert da de kom tilbake fra Thailand.