I et hulrom under gresstorven i en skjæring har linerlen bygget rede. Vennlig vipper den med stjerten fire meter unna og vil slett ikke fly inn når vi står klar med kameraet. Tre meter fra inngangen har svarttrosten funnet sin byggeplass der taket stikker godt ut.

Forsiktig banker Kurt Oddekalv på en trestamme. Oppe på stammen ser vi to hull der hvitryggspetten har hult ut sitt rede. Men nei. Den spesielle fuglen, en av Norges mest sjeldne hakkespetter, vil slett ikke hilse på oss. Enten ligger den urørlig på sine egg eller den kan ha fløyet da den hørte stemmer.

Ubehandlet kledning

Oddekalv stortrives blant alle fuglene.

— Nå forstår jeg bedre hvorfor jeg har engasjert meg så sterkt i miljøvernarbeid. Jeg jobber jo for å verne om fugler og dyr, disse skapningene som i utgangspunktet har så liten beskyttelse. Å leve så tett på fuglene og naturens små under gir meg en indre følelse av mening, sier miljøkrigeren.

Seletun er et konferansesenter i Engevikveien 130, bygd med utgangspunkt i noen gamle verneverdige hus reist ved begynnelse av vannet innover mot Hauglandsdalen. Alle husene har fått ny kledning, enten av lerk, furu, osp eller gran. Alle er ubehandlet og har fått en vakker gråtone takket være 1,5 tommers lufting bak og lange takutstikkere som hindrer for mye regn på bordene.

Miljøvennlig

Kurt Oddekalv har satset på noe av det mest miljøvennlige som finnes. I et av de fuktigste miljøene i Norge vil han vise verden at det går an å få til noe som tåler regn og ruskevær. Husene ligger naturlig i terrenget og her er torv på taket.

Kurt Oddekalv drar oss også med opp på taket. Med fast hånd holder han stigen både når vi går opp og klatrer ned. Ved hans senter skal også mennesker vernes mot knall og fall. Selv klatrer han som en fjellgeit. Akkurat nå vil han se om stokkendene har rede på taket. I fjor så han ett med ni egg her oppe.

Vi oppdager en oselver på vannet og noen kanoer som er dradd på land. Fire store blinker venter på ivrige bueskyttere. Her er grillsted og scene for dem som vil ha underholdning. Vassdraget hører til det vernete Osvassdraget. Her er det mulig å padle seks kilometer innover.

Kanskje er det stillheten vi legger mest merke til i denne naturperlen, stillheten og fuglesangen.

Ekstra gave

— Fuglesangen er en ekstra gave fra himmelen, mener Kurt Oddekalv. Han tror ikke det moderne menneske vil overleve om det ikke respekterer naturen. Slik fuglene synger til hverandre, mener han alt liv kommuniserer. Naturens vekster og dyreliv tilpasser seg hverandre. Kurt Oddekalv har selv levd så mye i pakt med naturen at han vet det. Han synes våren er praktfull her vest, gleder seg over det han ser og opplever hver dag som en gave. Han finner seg selv i naturen på Seletun.

MILJØBIL: Kurt Oddekalvs nye bil går på frityrolje. <br/>FOTO: RUNE SÆVIG