Over ett år etter at regjeringshæren knuste Tamiltigrene (LTTE) ligger store deler av de tidligere tamilkontrollerte områdene i Vanni-regionen nord i landet fortsatt i ruiner. Det er fred på Sri Lanka, men det militære jerngrepet og overtrampene mot den tamilske sivilbefolkningen fortsetter.

NTB har fått tilgang til unike bilder tatt fra områder som er svært vanskelig for utenforstående å få tillatelse til å reise fritt rundt i. Bildene viser blant annet tusenvis av sykler som ble fratatt sivilbefolkningen etter at rundt 350.000 ble interne flyktninger som følge av fjorårets krigshandlinger. Sykler er tamilenes viktigste transportmiddel og vesentlige for å klare seg økonomisk.

Bildene viser også ødelagte hus og helt folketomme gater i tamilenes tidligere hovedsete, Kilinochchi, der det før var et yrende menneskeliv.

— Situasjonen for svært mange tamilske sivile i Vanni-regionen er skrekkelig, sier kilden, som nylig slapp inn i området. Han tør ikke stå frem med navn av sikkerhetsmessige grunner.

Amnesty bekymret

Amnesty International er svært bekymret over situasjonen.

— Områdene i nord er ekstremt militarisert, og vi er spesielt opptatt av mangel på ytringsfrihet og retten til å bevege seg, opplyser Sri Lanka-ekspert i Amnesty International London, Yolanda Soster, til NTB.

Hun er også bekymret for skjebnen til rundt 10.000 tidligere militante tamiltigre som sitter fengslet. Det går rykter om at mange av disse fangene drepes.

— Vi er opptatt av å få verifisert disse ryktene. Disse fangene sitter helt isolert og vi har ingen tilgang eller opplysninger om dem. Slektninger forteller at de har mistet kontakt med fanger. Amnesty International krever at myndighetene offentliggjøre hvem som sitter der, sier Soster.

NTBs kilde sier nærværet av soldater er stort.

— Det virker som om det er en soldat pr. tredje sivile, sier han.

Han fikk ikke tillatelse til å ta bilder av soldatene.

Økonomisk kontroll

Han forteller at regjeringen betaler singalesiske familier for at de skal reise nordover for å se om de ønsker å bosette seg der.

— Det ser ut til at det pågår forsøk på politisk bosetting, sier kilden.

Sri Lanka-kjenner Kristian Stokke, professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, bekrefter at myndighetene i sør har styrket det militære og økonomiske grepet i de tamilske områdene.

— Mitt inntrykk er at det har skjedd en vedvarende militarisering av områdene i nordøst. Den militære okkupasjonen er mer befestet enn før, og den er nå også koblet opp mot økonomisk kontroll. Disse landområdene gjøres nå mer tilgjengelig for singalesisk kapital og investeringer, sier Stokke.

Forferdelige forhold

Fortsatt sitter rundt 50.000 tamiler i flyktningleiren Menik Farm, som er et forferdelig syn. Forholdene i leirene er blitt verre etter at mange internasjonale frivillige organisasjoner ble tvunget til å trekke seg ut. Leiren er inngjerdet av høye piggtrådgjerder, og flyktningene har sterkt varierende grad av bevegelsesfrihet.

— Flyktningene som slipper ut av leirene, får en femkilos sekk med ris, et kokekar og en plastduk til å begynne sitt nye liv med. Noen får litt pengehjelp fra FN, men svært mange får ingenting å møte fremtiden med. Folk er nedbrutte og helt tomme i blikkene, sier NTBs kilde.