— Reven virket frisk, men veldig tillitsfull og glad i folk. Den kom helt bort til meg og fikk tre biter med potetchips, forteller Øyvind Bjordal.

Søndag var han på vei ned fra Turtagrø sammen med kameratene sine etter en fjellhelg. På cirka 600-700 meters høyde oppdaget de den tamme reven i veibanen på Sognefjellet.

Har bitt to ganger

En annen bil hadde også stoppet for å se nærmere på dyret med den uvanlige oppførselen.

— I begynnelsen var jeg skeptisk og tenkte på at rever som oppfører seg sånn ofte har skabb. Men etterhvert følte jeg meg helt trygg. Den gikk helt inntil beina mine, uten at jeg var redd for at den skulle bite, forteller Bjordal.

Men det kunne reven fort ha gjort. Det tamme dyret har nemlig vært i området i en lengre periode og den har faktisk brukt tennene på mennesker før.

Ved en anledning ble en forbipasserende bitt i armen da han prøvde seg på mating.

En annen gang bet reven i gamasjen til Einar Fortun, som er fjelloppsyn innleid av Luster kommune.

Tispe med valper

Fortun har fulgt med på reven en god stund.

— Det at han bet i gamasjen min er ikke noe problem, men hvis flere blir bitt ordentlig, må den jo avlives. Det kan være mange bakterier i tenner og spytt, sier Fortun.

Nylig var en veterinær oppe og så til dyret. Han konstaterte at reven er en tispe som trolig har valper i nærheten. Det gjør hele prosessen med avlivning mer komplisert.

— Å ta livet av reven når den har valper som er avhengig av å få mat, vil være inhumant, så det vil vi ikke gjøre. Det er viktig at vi finner valpene først, sier Fortun.

Matet i vinter

I slutten av uken vil en hund som er spesialisert til å finne hi, komme til området. Hvis den finner hiet, kan viltforvaltningen ta livet av valpene før moren eventuelt blir tatt.

— Slik reven oppfører seg nå, er det en veldig stor risiko for at den blir påkjørt. Avliving vil være mer humant. Men det kan også skje at hun plutselig forsvinner når valpene er blitt større. Vi kan jo håper på det, sier Fortun.

Ifølge fjelloppsynsmannen er reven blitt så folkekjær fordi den er blitt matet av mennesker i vinter, og dermed er vant til nærkontakt.

Det synes ikke fjelloppsynsmannen noe om.

— Å fikle med ville dyr på den måten er ikke noe særlig. Dette er et godt eksempel på hvordan det kan gå når man gir mat til et rovdyr. Ville rovdyr skal klare seg selv ute i naturen. Det vil som oftest være det beste for både dyr og folk, sier Fortun.

Bør reven avlives? Si din mening i feltet under!

HAR VALPER: Den vesle reven som holder til på Sognefjellet har hiet sitt i nærheten av veien. Nå må trolig både hun og ungene bøte med livet.
Øyvind Bjordal
HELGESNOP: Reven på Sognefjellet knasker i seg potetgull. Den lever godt på smulene fra turister.
ØYVIND BJORDAL