NRK har i år valgt Fana kirke som julekirke for hele nasjonen. Gudstjenestene overføres i NRK1 fjernsynet og P1 radio. Det sendes gudstjenester fra Fana kirke på julaften, 1. juledag og 2. juledag. Gudstjenesten 2. juledag er en døvegudstjeneste som det er gjort opptak av, forteller Fana kirke i en pressemelding.

Barne-tv på TV 2

TV 2 satser mye på barn denne julen. Det blir tre timer Mikke Mus på julaften, og den norske animasjonsserien om redningsskøyten «Elias» får sin første kveldssending første juledag. Denne dagen er det reklamefri på TV 2, og klokken 19.00 kan både barn og voksne få et innblikk i livet til Sjarke, Kruse, Tråle og redningsskøyten Elias i Lunvik. Klokken 19.30 følger Sportacus og Robbie Rotten etter, med julefeiring i «Lazytown».

– Dette blir første gang TV 2 sender barne-tv på kveldstid, forteller prosjektleder for «TV 2 Junior», Beathe Anita Daae.

For de aller yngste, har TV 2 Junior sending hver dag i julen, med både «Elias», «Lazytown» og «Kaptein Sabeltann».

Og TV 2 forteller at de også byr på mye film i løpet av julen. «Tante Pose», «Mormor og de åtte ungene», «Antz» og «Hvem lurte Roger Rabbit?» er blant filmene TV 2 viser i julen.

Lille julaften

I kveld, på lille julaften, blir det maratonsending på NRK1. «Kvelden før kvelden» styres også i år av Hilde Hummelvoll. På NRK2 blir det samme kveld farvel til Are og Odin. I samsending med NRK P3 rydder de to trønderne studio mens de reflekterer over de fire årene de har vært på luften. Senere på kvelden er de igjen i fokus, denne gangen i dokumentaren «Are og Odin: Da by og sau knytta tau» som følger programledernes karriere fra start til slutt.

Julaften på NRK

Når Sølvguttene synger julen inn julaften kl. 17.00, senker roen seg i det norske folk. I år opptrer koret i Trefoldighetskirken i Oslo under sin nye dirigent Fredrik Otterstad. Halvdan Sivertsen er programleder for en høytidsstemt «Norge rundt»-sending, Årets julefilm er klassikeren «Casablanca» med Ingrid Bergman og Humphrey Bogart i eminent samspill.

Før Midnattsmesse fra Roma avslutter sendingen julekvelden, blir vi med på Julekonsert i Nidarosdomen. I denne påkostede produksjonen deltar det amerikanske St. Olaf Choir, Nidarosdomens jentekor, sangeren Randi Stene og en rekke musikere.

ABBA og country

I musikkdokumentaren «ABBA dabba doo» 1. juledag tas vitenskapen til hjelp for å se hvordan den svenske supergruppens låter hadde klart seg på dagens hitlister.

Og countryfans må holde av kvelden før nyttårsaften. Da blir det redigert opptak fra countrymusikkens Oscar, den 39. i rekken, som fant sted i New York i november.

Dramatikk på film og scene

NRK presenterer en rykende fersk dramaserie fra BBC, «Bleak House», etter en roman av Charles Dickens. Fem kvelder i romjulen, fra 1. juledag, får vi sitrende spenning og intrikate kjærlighetshistorier inn i stuen. Fortellingens kjerne er en tvist om forvaltningen av en stiftelse som trekker ut i generasjoner, og som involverer en rekke fargerike personer.

Norske teaterscener bidrar med humor og ablegøyer. 30. desember i «Helt Nils og Øivind» møtes to av landets morsomste menn på Dizzie Showteater. Øivind Blunck og Nils Vogt står sammen på scenen for første gang siden russerevyen. Nyttårsaften ser vi Kim Haugen og Thorbjørn Harr i hovedrollene i den lekne komedien «Figaros bryllup», Nationaltheatrets storsatsing på hovedscenen i fjor vår.

Tilbakeblikk

Klimaendringer er ett av temaene for «Været i Norge 2005» 1. juledag. 2005 har vært et år med mange rekorder, og vi har opplevd flere ekstremhendelser. Harald Reitan er vert.

Julen kan ellers by på oppsummeringer fra NRKs sports— og underholdningsavdeling, «Brennpunkt» og «Store studio» samt høydepunkter fra høstens Beat for beat (2. juledag). 29. desember i Året med kongefamilien ser kongen og dronningen tilbake på året i samtale med Nadia Hasnaoui.

Toppen og Dan Børge

Roald Øyens Julenøtter starter 1. juledag og holder stand hver kveld frem til 1. januar. Når «nøttene» går i svart på denne første dagen i det nye året, er Dan Børge Akerø på plass i Olavshallen i Trondheim. «Godt musikkår» jubilerer: Arrangementet, som Norsk Kulturskoleråd står bak, fyller 10 år. Unge, lovende talenter er klar til å entre scenen, og det blir en miks av klassiske og moderne perler. 1. januar 2006 er også Toppen Bech tilbake med seks nye programmer av «Herskapelig». Hun tar oss med på en opplevelsesreise i vår kulturhistorie, der estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder er i fokus.

I FOKUS: NRK1 overfører flere gudstjenester fra Fana kirke denne julen
rune sævig