– Hva har dere på menyen i dag?

Klokken er ti på to, og første nabo ringer på, iført tøfler og strikkejakke. 87 år gamle Valborg Erdalsdal er rutinert og har medbrakt plastbeger til å bære med seg maten i.

– Dette er et herlig alternativ når jeg ikke gidder å lage middag selv, forteller Valborg før hun betaler og tar maten med opp i egen leilighet.

På kjøkkenet står lapskausen og putrer i gryten, og i stuen er langbordet sirlig dekket med lilla servietter, blomster og rød saft klar i muggene.

Hemmelig meny

– Jeg begynte å koke pinnekjøtt klokken åtte i morges, forteller Aud Sveen. Sammen med Kate Rye tropper hun opp på Møteplassen på Landås hver onsdag for å lage middag til en hel nabobataljon.

Møteplassen eies av Bergen bolig og byfornyelse (BBB), og er en ombygget leilighet. Her foregår ulike aktiviteter, men onsdag er det altså middagsdag. I tre år har Aud og Kate kokkelert sammen og disket opp for alle som vil komme. Begge bor på Landås, er uføretrygdet og gjør dette gratis. Her kan man spise på stedet eller kjøpe mat med hjem.

– Det er lønn nok for oss å se hvor fornøyde folk blir, sier Kate.

Hva som står på menyen er en overraskelse fra gang til gang.

– Vi er sluttet å fortelle hva som kommer. Folk er blitt kresne, så da velger de gjerne vekk noen dager, forteller Kate.

– Vi har nok skjemt dem litt bort, supplerer Aud.

Men når det er raspeballer, annonseres det god tid i forveien. Alle liker raspeballer. De ligger på topp tre-listen, sammen med kjøttkaker og svinesteik.

Onsdagen er hellig

– Hallo, der e' du, ja!

Dørklokken ringer i ett sett, folk kommer inn, henger jakken av seg i gangen og hilser på gamle kjente. Nesten som et familieselskap.

– Aud og Kate fortjener all den ros de kan få. De er så skjønne og blide og står på så vi kan komme til duk og dekket bord, sier Sissel Helvik.

På andre siden av bordet sitter Sølvi Pedersen med barnebarnet Maiken Emilie Fransdal. Pedersen har ti minutters gange til Møteplassen, og har gått her fast i to og et halvt år.

– Jeg har sagt til familien at onsdager får ingen komme på besøk. Da er jeg her, forteller pensjonisten.

Maiken Emilie er lettere skeptisk til lapskaus. Men når hun får en liten smakebit, liker hun det visst likevel. Dessert blir det også, og ark å tegne på til slutt.

– De lager veldig god saft, skryter syvåringen.

Kjører fra Olsvik

Rundt 20 mennesker er innom denne septemberdagen. Det er ikke alltid lett for de to kjøkkensjefene å beregne hvor mye mat de skal lage, ingen trenger å melde sin ankomst på forhånd.

– Vi har gått tom et par ganger, men det er sjelden, sier Kate.

Hun og Aud er på fornavn med alle, og kjenner folk godt etter hvert.

– Hun som sitter der, for eksempel, trenger en pute i ryggen, så den har vi alltid klar når hun kommer.

De fleste middagsgjestene er fra nabolaget, men 87 år gamle Magnus Birkeland kjører fra Olsvik hver onsdag for å få med seg Landås-middagen.

– Hvorfor jeg gjør det? Maten er veldig god, og dessuten er det niesen min som står på kjøkkenet, forteller Birkeland.

Det ringer på døren igjen. Irene Dalen er på vei hjem fra jobb, og ber om tre middager. Hun kommer hit så ofte hun kan og kjøper med seg.

– Det var tilfeldig at jeg oppdaget tilbudet, en på jobben fortalte om stedet. Damene her er utrolige, og det er så deilig å slippe å lage middag når du kommer hjem trøtt og sliten, sier Dalen.

Dropper skrellemaskinen

Aud og Kate jobber i vei på kjøkkenet, timen fra klokken to til tre går i ett. Fra tre til fire er det alltid litt roligere.

– Kor går dette her, damer, noen som vil ha dessert? Så må dere få dere en kaffe før dere sovner, sier Kate med et smil.

Hun serverer is, rød gelé og hermetiske bær med krem før hun lager i stand en middag i folie.

– En dame i tredje ringte og spurte om jeg kunne komme opp med maten. Hun var ikke så god til bens i dag, forteller Kate. Tar med vekslepenger og forsvinner for en liten stund.

En stor potetskrellemaskin står ubrukt i kjøkkenhyllen.

– Den e' jo helt håll i håvve, så den sluttet vi fort å bruke. Maskinen bruker jo så lang tid!

– Og ikkje kan vi snakke heller, for den bråker sånn.

Stuen er i ferd med å tømmes. Lapskausgryten er fremdeles ikke tom, det ble nok mat i dag også. Bordet ryddes, roen senker seg.

– Ha det, Britt! Husk at neste onsdag er det raspeballer!

HUSMANNSKOST: Pizza og pasta står sjelden på menyen når Aud Sveen (t.v.) og Kate Rye disker opp på Møteplassen. Det går i kjøttkaker, svinesteik og plukkfisk, og det meste er laget fra bunnen. Her sikrer Maiken Emilie Fransdal (7) seg litt ekstra kjeks til desserten.
Sævig, Rune
TAKEAWAY-LAPSKAUS: Hjemmehjelp Irene Dalen er ferdig på jobb, og har kjøpt middag med til familien. Det gjør hun så ofte hun kan om onsdagene. Det er så deilig å slippe å lage selv. Møteplassen ligger i leiligheten i første etasje i bygget bak henne.
Sævig, Rune
FORNØYDE GJESTER: Aud Sveen sjekker at alle har det bra. Magnus Birkeland og Sølvi Pedersen er blant stamgjestene til onsdagsmiddagen i Hagerups vei, og Maiken Emilie Fransdal (7) er med farmor på middagstur av og til.
Sævig, Rune
FRITT VALG: Noen vil ha is, andre vil ha gelé med saus, noen vil bare ha gelé og atter andre velger hermetiske bær med krem. Uansett alle får dessert.
Sævig, Rune