Hele 7935 stemmer er kommet inn i navnekonkurransen. Så langt er det Michelsen som ligger an til å vinne. I semifinalerunden fikk forslaget 43 prosent av stemmene. Nyt' an måtte nøye seg med 20. Men fremdeles er det helt åpent hvem som går av med den endelige seieren. Vinneren kåres på mandag.

Verken Festligheten, Smålungen eller Andedammen nådde opp i nest siste runde.

Det var til tider høy temperatur på møtet til BTs navnejury tirsdag. I juryen sitter navneforsker Ivar Utne, rikssynser og valgekspert Frank Aarebrot, merkevarerådgiver Ina Stølen, byråd for kultur, næring og idrett Henning Warloe (H), BT-journalist Lotte Schönfelder og Per Ivar Grung, som skal drifte kafeen.

Oppgaven deres er å plukke ut fem finalister, som BTs lesere så kan stemme over på bt.no (se høyrespalten).

Les også: Leserombudet mener navnestøyen skygger for det viktigste.

Beliggenhet og målgruppe

— Min innfallsvinkel er at kafeen bør ha et navn som kan knyttes til stedet og si noe om hvor i byen dette er, sier Henning Warloe idet møtet begynner.

— Det er også viktig å ta hensyn til hvem målgruppen er, sier Ina Stølen.

Kafeen har som mål å servere sunn og god småmat, og ønsker å nå ut til et bredt publikum.

— Vi og kommunen ønsker at både byparken og Festplassen skal bli brukt. I dag må man gå lange veier for å få noe å spise og drikke, noe vi ønsker å gjøre noe med. Vi vil få folk til å bli i området, sier Per Ivar Grung.

Snart er navnediskusjonen i full gang.

— En av favorittene mine er Warloes taverna, sier byråden og flirer.

- Bør være internasjonalt

Jurymedlemmene tar runden rundt bordet og velger ut sine favoritter fra en lang liste på rundt 150 innkomne forslag.

— Vi må også tenke på turistene som kommer hit. Jeg synes vi bør ha et internasjonalt forslag i tillegg til de norske, sier Grung.

Warloe er ikke enig.

— Turistene gir blaffen i hva spisestedene våre heter. De kommer på grunn av beliggenheten. Og ingen vil komme til Bergen på grunn av kafeen deres, sier Warloe.

— Men hva om du får besøk av en turist og skal avtale et møtested? Da vil det jo være greit med et internasjonalt navn, mener Grung.

Warloe rister på hodet nok en gang.

— Hvis turisten ikke klarer å finne spisestedet, så er det ikke på grunn av navnet. Det er irrelevant i denne sammenhengen. Og tenk hvor latterliggjort vi vil bli i Oslo-pressen om vi velger et engelsk navn, sier byråden.

N'joy og Putin

De klarer etter hvert å enes om at et navn som har lungeren eller lungen i seg kan være bra, i tillegg til et navn som Festligheten, som henspiller på Festplassen. I tillegg er det stemning for å få med Christian Michelsen i navnet, og juryen ender til slutt på at Michelsen er det beste forslaget i den kategorien. Flertallet liker også Andedammen.

— Jeg synes i tillegg at N'joy bør være med, sier Grung.

— Men nå som alle har hørt om N'joy kan mange komme til å stemme på det i ren sympati. Vi risikerer å få et russisk presidentvalg, der N'joy er Vladimir Putin og går av med en overlegen seier, sier Frank Aarebrot.

Juryens flertall hører på Aarebrot og stemmer for å utelate N'joy. Som plaster på såret blir siste finalist den fornorskede versjonen Nyt'an.

Fransk valgmodell

Men diskusjonen er ikke over der. Det må nemlig også tas stilling til hvordan avstemningen skal foregå.

— Med fem kandidater vil vinneren få en liten prosent av stemmene. For å unngå at et navn blir valgt med for eksempel kun 25 prosent av stemmene, kan vi holde et valg etter den franske modellen, sier valgekspert Aarebrot.

De andre er godt fornøyde med det. Det blir etter hvert klart at hvis ett av navnene skulle få over femti prosent av stemmene i første valgomgang, går navnet av med seieren. Men hvis vinnernavnet får mindre enn femti prosent, blir det ny valgomgang hvor de to mest populære navnene skal knive om seieren.

Hvis du fremdeles er usikker på hva du skal stemme på, kan du kanskje la deg overbevise av juryens personlige favoritter her:

  • Henning Warloe: Michelsen fordi det er mest elegant.
  • Ina Stølen: Smålungen
  • Lotte Schønfelder: Andedammen
  • Ivar Utne: Nyt'an fordi det er et godt alternativ til N'joy
  • Frank Aarebrot: Ingen spesiell favoritt. Synes alle forslagene er bra.
  • Per Ivar Grung: Nyt'an

Hva synes du? Diskutér saken.

JURYEN: Fra venstre Henning Warloe, Ina Stølen, Per Ivar Grung, Ivar Utne, Lotte Schønfelder og Frank Aarebrot.
BORGHILD BERGE
KAFEEN: Med unntak av snøen på bildet, er det omtrent slik arkitektane ser for seg at den nye kafeen ved Festplassen vil sjå ut når han står ferdig i mai.
ILLUSTRASJON: LUND OG PARTNERE AS
FOKUS PÅ STED: Henning Warloe argumenterer for at navnet må knyttes til Festplassen, byparken, Michelsen-statuen eller Smålungeren.
BORGHILD BERGE
VALGETS KVALER: Lotte Schønfelder (t.h.), Ivar Utne og Frank Aarebrot hadde en vanskelig jobb med å plukke ut finalistene. Helt til venstre BT-journalist Atle Pedersen.
BORGHILD BERGE