I dag fikk Høyre seg en nesestyver, med bare 10,9 prosents oppslutning på Sentios julimåling for BT.

I sommer har debatten om Høyres fremtid rullet for fullt i Dagens Næringslivs spalter. Denne uken sa finansbyråden i Bergen, Christine B. Meyer, sin mening.

I innlegget «Siste frist for Høyre?» skriver Meyer at fremtidens Høyre-velgere ikke ønsker et samarbeid med Frp, og at for henne er valget derfor klart. «Høyres flørt med Frp oppleves som et brudd på de verdier som tradisjonelt har stått sterkt i Høyre», skriver hun.

Selv satt Meyer i byråd med Frp i Bergen, helt til Frp gikk ut av byrådet på grunn av bompengestriden.

Da bt.no snakket med Meyer torsdag, ønsket hun ikke å utdype sitt innspill i debatten. Hun ville heller ikke utdype hva hennes erfaring med Frp fra byrådet i Bergen har betydd for hennes syn på et eventuelt samarbeid.

– Jeg har sagt det jeg vil si i innlegget, sier hun.

Stort ja til Frp

Men blant partifellene i Hordaland er det mye større Frp-aksept. Da bt.no tok en ringerunde til partiets kandidater til stortingsvalget, sa samtlige vi fikk snakket med, ja til et regjeringssamarbeid med Frp etter valget.

– Dersom det blir et borgerlig flertall etter valget, har folket sagt at de ønsker en borgerlig regjering. Da har Høyre et ansvar for å forsøke å få det til. Det skylder vi velgerne, sier partiets annenkandidat i Hordaland, Øyvind Halleraker.

Han mener bompengebråket som førte til at Frp gikk ut av byrådet i Bergen for tre måneder siden, ikke uten videre kan overføres til nasjonale forhold. Han påpeker at samarbeidet med Frp har gått bra i andre kommuner, som i Oslo.

– Men jeg er veldig klar over at et for stort Frp vil vanskeliggjøre et regjeringssamarbeid. Hvis ikke Høyre har en dominerende rolle, blir det vanskelig, sier han.

Tror partiene kan bli enige

Eivind Nævdal-Bolstad (4. plass) mener «byrådsproblemene ikke er et positivt tegn», men tror partiet kan bli enig med Frp. Han viser til at samarbeidet har fungert bra i fylkestinget, der han selv sitter.

Les også BTs leder: «Alt var enklere før Frp kom og ødela»

– Jeg ønsker et bredt borgerlig samarbeid. Men Høyre kan ikke inngå kompromisser når det gjelder politikken for økonomi, kultur eller innvandring, sier han.

Ragnhild Stolt-Nielsen (5. plass), Tom-Christer Nilsen (6. plass) og Harald V. Hove (8. plass) svarer at de står for

partiets linje , som er at Høyre er villige til å samarbeide med alle på ikke-sosialistisk side.

– Det finnes også andre

– Selvsagt er Frp et alternativ, men det er KrF og Venstre også. Det viktigste er å sikre gjennomslagskraft for vår egen politikk i en eventuell samarbeidsregjering, sier Torill Eidsheim (7. plass).

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med partileder Erna Solberg i dag. I et intervju med VG for to uker siden stemplet hun Frp som useriøse, men hun har tidligere sagt at hun er åpen for et regjeringssamarbeid.

– Vi er uenige i mye, men Frp er like fullt et borgerlig parti, konstaterer Halleraker.

Les også Olav Kobbeltveits kommentar: «Skvist mellom barken og veden»

Samarbeid med eller avstand fra Frp? Hvilken vei bør Høyre gå?

Scanpix
Ørjan Deisz