ARNE EINAR BRUN arne.brun@bergens-tidende.no

Mette-Marit skjønner ikke så mye av oppstyret, der hun står i båsen i fjøset til Kari Heggenes på Toska, Radøy. Det eneste som står i hodet på Mette-Marit er å suge på fingre i håp om at det er noe melk inni. Men det er det jo ikke.

— Hun har en ganske «utagerende» oppførsel, ler matmor Kari Heggenes.

Født forlovelsesdagen Kalven ble født 1. desember, på forlovelsesdagen til kronprins Haakon Magnus og Mette-Marit. Og da falt det seg naturlig å kalle kalven etter vår kommende dronning. Mette-Marit er den eneste med et kongelig navn i fjøset, de andre voksne kyrne har mer bonderomantiske navn som: Dagros, Litago, Kari, Staselin (moren til Mette-Marit) og Marta (ikke etter Märtha Louise).

I nabobåsen står «kronprinsen» Krølle. Han er en måned eldre enn Mette-Marit, og de to snuser rett som det er på hverandre. Han føler seg nok litt tilsidesatt med alt oppstyret rundt «forloveden» i nabobåsen.

Sonja populær - Vi regner med at bare fem-seks kviger eller kuer har fått navnet Mette-Marit, sier Marit Nysted i Tine Norske Meierier.

— Men flere vil nok vil få navnet med tiden.

2114 melkekyr har fått dronning Sonja som navnesøster, mens Dronning Maud er på nedadgående kurs, bare 177 kuer er blitt oppkalt etter henne.

Mette-Marit sammen med matmor Kari Heggenes.