Mellom klokken 4 og 6 tirsdag 19.november kan nordmenn som retter blikket mot himmelen kanskje være så heldige å se en meteorstorm med rundt 250 meteorer i kvarteret. Det kan være siste gang på rundt 100 år at vi får sjansen til å bivåne dette fra Norge.

Ifølge Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo er Norge blant de mest gunstige stedene på kloden for å kunne se på meteorstormen, og de meteorene som nordmennene kan se vil være svært lyssterke.

Leonidene

Hvert år i november strømmer meteorer ut fra et punkt i stjernebildet Løven (Leo), det er derfor denne meteorsvermen har fått navnet Leonidene. Leonidene har normalt sitt maksimum rundt 17. november hvert år, og vi kan da se rundt 10-15 meteorer i timen.

Årsaken til at vi i år kan se nesten hundre ganger så mange meteorer er at kometen 55P/Tempel-Tuttle hvert 33. år passerer gjennom det indre av solsystemet vårt. Kometkjernen blir så kraftig oppvarmet i denne prosessen at et bånd med millioner av støvpartikler blir liggende igjen i banen etter kometen.

Treffer Jorden et slikt bånd, kommer mengder av partikler inn i atmosfæren og skaper en meteorstorm. Ifølge prognosene er 2002 det siste året på veldig lenge at Jorden vil passere gjennom tette deler av slike støvbånd.

Høyt og mørkt

Skulle du ha lyst til å få med deg dette sjeldne fenomenet, bør du prøve å finne deg en plass som er både høyest og mørkest mulig. Beklageligvis vil det være månelyst denne morgenen, noe som reduserer antallet meteorer du vil kunne få øye på.

Derfor lønner det seg å sørge for å plassere seg slik at du har noe stort eller høyt som skygger for månen, som for eksempel en høy ås eller et fjell. Månen vil stå lavt i vest, mens meteorstormen vil synes fra et punkt i stjernebildet Løven på sørøsthimmelen. Flest meteorer vil du kunne se rundt klokken 5.

Også i fjor ble det meldt om en meteorstorm som kunne ses fra bakken her i Norge. Men i motsetning til i år, befant vi oss da i ytterkanten av området der meteorene var synlige, slik at utbyttet ble heller magert for de skuelystne. I år kan vi altså forvente oss et helt annet syn, bokstavelig talt.