Nattehimmelen vil flamme av stjerneskudd, når jorden denne uken passerer gjennom halen etter kometen Swift-Tuttle. Natt til onsdag gir en god sjanse til å observere meteorsvermen Perseidene fra Norge.

På mørke steder og i godt vær kan man da regne med å se minst 40 meteorer i timen, opplyser Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Men de aller beste mulighetene til å betrakte fenomenet har folk i det østlige Asia.

– Vil se en god del

Ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard er det viktigste at været er fint.

– Jeg har ikke sjekket værutsiktene for Vestlandet, men der man kan se himmelen, vil man se en god del. Særlig hvis man beveger seg ut fra de lysere områdene, sier Røed Ødegaard til bt.no tirsdag kveld.

Foreløpig byr værvarselet på en del skyet vær i natt, men i skrivende stund er det også større områder med åpen himmel over Bergen.

– Dessuten varer svermen noen dager. Den vil være på det maksimale i natt og neste natt, men også de påfølgende nettene vil vi se meteorsvermen. Den fineste tiden er fra midnatt og utover. Jo senere på kvelden, jo bedre, sier Røed Ødegaard.

Skal du se meteorshowet? Send oss gjerne bilder på e-post .

Stein og støv

Perseidene viser seg når jorden kommer inn i en hale av støv og småstein som Swift-Tuttle drar etter seg i sin bane rundt solen, et omløp som tar 130 år. Deler av denne halen rammer den øvre delen av atmosfæren rundt jorda med en fart på 60 kilometer i sekundet.

I klarvær kan man se stjerneskudd fra svermen fra slutten av juli til rundt 20. august, med et årlig maksimum natten fra 12. til 13. august. I år kan det bli et ekstra flott skue.

– Årets meteorsverm kan bli sterkere enn tidligere år fordi man har regnet ut at jorda vil passere nær de tetteste delene av kometbanen, der det er størst tetthet av avskallinger, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til Aftenposten.no.

Friksjonen som da oppstår, varmer opp disse steinbitene og støvpartiklene til en hvitglødende hete. Større steinbiter kan ses fra jorda som ildkuler, det som populært kalles stjerneskudd, forklarte astronomer tirsdag.

– Er man ekstra heldig vil man kanskje få se en ildkule eller to, sier Brekke.

Askekonsistens

Intensiteten i meteorsvermer varierer fra år til år, avhengig av hvor store disse skurene av himmelstein er. Tidlig på 1990-tallet laget Perseidene en rekke fargesprakende himmelshow, der det kunne observeres flere hundre meteorer hver time.

Det er imidlertid ingen fare for å bli skadet av meteoren. Perseidene er nemlig på størrelse med sandkorn eller småstein og har konsistens som aske.

Dessuten brenner de opp lenge før de treffer jorden som følge av at de kommer i meget høy hastighet, og bremser opp i atmosfæren.

Scanpix
Arne Danielsen