• Har man mye snø på hyttetakene fra før, så blir det i alle fall ikke bedre nå.

Mange av hytteeierne på Voss og Kvamskogen har brukt den siste uken på å fjerne snø fra hyttetaket. Forsikringsselskapene har allerede vært ute og bedt folk se til hyttene sine og på Filefjell er brøytekantene enkelte steder over åtte meter høye.

I forbindelse med helgens varslede storm, vil det være ekstra god grunn til å være på vakt for hytteeierne i indre deler av Hordaland. Med stormen følger det nemlig mer nedbør.

— Svært våt og tung snø

— Har man mye snø på hyttetakene fra før, så blir det i alle fall ikke bedre nå. Det vil komme 10-20 centimeter med svært våt og tung snø bare på søndag, sier statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke ved Vervarslinga på Vestlandet.

Solbrekke forteller at lavtrykket som kommer inn søndag fører med seg varm luft, og at dette er årsaken til den våte snøen. Men det er ikke bare søndag man kan vente seg snø. Fredag og lørdag vil også by på hvit nedbør.

To meter hardpakket snø på taket

Torkjell Kjosås i Kvamskogen vaktsentral forteller til BT at det fremdeles er mange av hytteeierne som bør ta turen med spaden for å avlaste hyttetaket sitt.

— Det er en god del som har vært her, og det er mange i dag også. Men fremdeles står mange hytter med over to meter med hardpakket snø på taket, forteller han.

Ifølge Kjosås nærmer det seg også smertegrensen for en del av hyttene på Kvamskogen. Men så langt er det bare mindre skader som har oppstått som følge av de store snømengdene.— Det er ingen hytter som har rast sammen, men jeg ser at det nærmer seg grensen for hva enkelte av dem tåler. Selv for noen av de nyere hyttene, som er bygd for å tåle mye belastning, er det tungt nå, sier Kjosås.

Vått på kysten

For kysten sin del, vil helgen by på en fuktig periode. En front på vei inn mot nordlige deler av Bergen, vil føre til skyet vær fra sent torsdag kveld.

— Fredag øker vinden på til sørlig sterk kuling og liten storm nord for Bergen, forteller Solbrekke.

Ifølge statsmeteorologen vil det også på kysten komme nedbør som sludd og snø først på dagen fredag, men at dette dreier over til regn mot ettermiddagen.

Natt til lørdag vil fronten passere og vinden dreie over på vest. Det vil medføre regnbyger og muligens torden langs kysten.

— Første del av søndag blir bedre, med mindre regn og noe opphold. Gleden blir likevel kortvarig, for det vil begynne å regne igjen på kvelden, sier Solbakke.