— Det er varmt og godt, virkelig en fin sensommerdag, sier statsmeteorolog Anne Solveig Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Søndag ettermiddag i 16-tiden sitter hun i Meteorologisk institutts «hovedkvarter» på Florida i Bergen, med over 20 grader utenfor.

20,9 grader i Bergen, for å være nøyaktig, basert på makstemperaturen mellom klokken 15 og 16.

Mandag, tirsdag og onsdag ser ut til å bli strålende i hele landet

Elbjørg Moxnes, meteorolog

— Vi ligger gunstig til i forhold til et høytrykk, med mye sol, varm luft over oss og lite vind, sier Andersen.

— Vi er rett og slett heldige. Høytrykk preger situasjonen nå. Det ser ut til å bli flere dager med mye fint vær fremover. Høytrykket blir liggende en god stund.

Evanger varmest i Norge

Og Bergen er ikke alene om å bikke 20-tallet når meteorologen sjekker listen like før klokken 17.

  • Varmest søndag ettermiddag - både i Hordaland og i Norge - er Evanger i Voss kommune, ifølge Andersen. Der ble det registrert makstemperatur 22,4 grader mellom klokken 15 og 16 søndag. Ellers er dette topplisten fra Hordaland:
  • Modalen: 22,3 grader
  • Vossevangen: 21,2 grader
  • Bulken: 21,2 grader
  • Bergen: 20,9
  • Mjølfjell: 20,3 grader Også i Sogn og Fjordane har de en fin dag, men ikke med så mange eksempler på «20+»-kandidater.

I farten kan Andersen kun finne Førde på den listen.— Hordaland har det varmere enn i nabofylket i nord, fastslår Andersen.

- Er slike temperaturer uvanlige?

— Det er kanskje uvanlig med så mange dager med fint vær. Men i seg selv er det ikke uvanlig med 20 grader i september, sier statsmeteorologen.

Ikke Indian summer

- Noen tenker kanskje på begrepet Indian summer nå. Er det det vi opplever nå?

Høytrykket blir liggende en god stund

Anne Solveig Andersen, statsmeteorolog

— Nei, det er det ikke. Det er visse kriterier der, vi snakker om Indian summer først når det er varme, sommerlignende perioder i oktober-november. Noen mener også at en slik periode skal komme etter den første frosten, sier statsmeteorologen.

- Strålende i hele landet

Ifølge NTB ser september ut til å holde seg langt varmere enn normalt.

Over store deler av Sør-Norge er det målt 20 grader i dag.

— Vi har ikke noen nøyaktig oversikt før etter måneden, men vi har forsøkt å regne litt på det i dag, og temperaturen over hele landet har stort sett ligget 3-4 grader over normalen for de 13 første dagene i september, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt tilNettavisensøndag.

Varmen skal bare fortsette, til glede for de mange som har strukket badesesongen ut i høstmåneden.

— Mandag, tirsdag og onsdag ser ut til å bli strålende i hele landet, men litt vind langs kysten. Ellers blir det bare rolig vind, med lite eller ingen nedbør - og masse sol, sier Moxnes.