— Årsaken til bomvarsel er ofte at vi har kommunisert for dårlig med dem som leser eller ser varselet, sier Ellen Viste.

Hun er opptatt av å skape forståelse mellom de som formidler været og de som mottar varselet. Så opptatt er hun av det at hun kastet seg rundt og skrev sitt bidrag til Bergens Tidendes kronikkonkurranse. Hun vant både penger og en smule ære.

Ingen værfanatiker

30 år gamle Ellen Viste er opptatt av været, men langt fra noen værfanatiker.

— Jeg er ikke en av dem som hadde værstasjon i hagen da jeg var liten. Hjemme har jeg ikke engang et termometer, ler hun.

At hun ble meteorolog og profesjonell værprofet er nesten en ren tilfeldighet.

— Jeg har alltid likt matematikk og naturfag. Det er jo viktige fag i meteorologien, men det var ingen planlagt karriere.

Siden 1999 har Viste jobbet i Storm Weather Center, først som meteorolog, den siste tiden som selger og tilrettelegger av værvarsel til andre medier. Jobben har gjort henne stadig mer opptatt av vær og vind.

— Jeg går og ser opp på himmelen for å se om jeg kan oppdage noe spennende.

Noen kronikkskribent har hun ikke vært før nå, selv om hun har litt skriveerfaring fra avisverden. Som student leverte hun hver søndag småstoff til BT. Selvsagt om vær og vind og rare fenomener.

Overrasket vinner

Det var i mars Bergens Tidende inviterte akademikere og skribenter under 35 år til kronikkonkurranse. Responsen ble formidabel. 90 unge mennesker meldte seg på kronikkseminar. Enda flere ønsket å være med. 65 leverte inn sine bidrag før fristen gikk ut i midten av mai.

— Vi hadde ikke regnet med så stor oppslutning. Hensikten vår var å få fatt i flere ulike tema og få yngre skribenter på banen, sier kronikkansvarlig Normann Kirkeeide i BT.

— Jeg ble veldig overrasket over å vinne. Jeg var egentlig ikke helt fornøyd med kronikken jeg leverte inn, sier Viste.

Men juryen var svært fornøyd med Vistes bidrag. «Viste kombinerer grundig kunnskap om temaet med evnen til å formidle til mange. Vistes tekst er et eksempel på hvordan hverdagslige tema kan behandles i kronikkform. En godt skrevet tekst som gir leseren en følelse av å bli klokere er en god kronikktekst.», skriver juryen.

Et forsvarsskrift

Viste skrev om at livet som meteorolog ikke var enkelt. Det er mange forhold som gjør at virkeligheten ikke alltid blir slik de varsles å skulle bli. Et velformulert forsvarsskrift fra en tidvis utskjelt yrkesgruppe.

— Det kan du kanskje si. Det er aldri så veldig morsomt å høre at vi bommer. Vi får jo høre det nokså ofte. Men noe av skylden som klager ta som kanskje ikke har forstått det vi har meldt. Og noe skyld må vi selv ta som ikke har formidlet usikkerheten godt nok, sier Viste.

— Det er veldig viktig at en skaper forståelse for værfenomenene. Det er vanskelig å formidle noe, hvis ikke en har lagt grunnlag for en slik forståelsen. Bomvarsler skyldes ofte misforståelser, sier Viste.

SPENNENDE FORMIDLING: Meteorolog Ellen Viste vil ha oss til å forstå været bedre og at det ikke alltid er enkelt å forutse om regn faktisk faller, selv om skyene driver over satellittbildene.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN