— Kan alle skru på fønerne sine og sjekke om de fungerer? Alle fungerer? Bra, da nærmer vi oss konkurransestart.

Fra podiet i Maartmanns-haven på Radisson Sas Hotell leder Espen Sævold bergensmesterskapet i frisering. Salen under ham er fylt av kvinner med symmetriske hårklipper og høye hæler. Når 80 av byens frisører samler seg for å kåre bransjens beste, er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Nerver i høyspenn

— Jeg er så nervøs. Det er nå, rett før vi starter, som er den verste tiden, sier Henriette Haugen (24). I stolen foran henne sitter en mannlig modell. I motsetning til Haugen er han helt avslappet.

— Han vet hva jeg kommer til å gjøre med håret hans, så det blir ingen store overraskelser, sier Haugen.

Det er bare et par minutter før disiplinen moteklipp for herrer skal starte. Annette Wessel-Håvåg er lærer ved Frisør- og hudpleieinstituttet. Flere av hennes elever skal delta i konkurransen.

- Jeg er sikkert mer nervøs enn dem, jeg vil så gjerne at de skal synes dette er gøy, slik at de fortsetter i yrket, sier hun.

Den siste uken har elevene utelukkende øvd med tanke på konkurransen. Å klippe og style er ikke den store utfordringen, det er tiden som er vanskelig. Rettere sagt, den korte tiden. Konkurrentene skal gjennomføre både klipp og styling på 25 minutter. Når tiden er ute, må de forlate modellen. Da kommer dommerne inn og skal bedømme håndverket.

— Vi prøver å vise hva som er mote akkurat nå. Å bruke pasteller i håret er in, så vi satser på det, men samtidig må vi sette det litt på spissen, sier Wessel-Håvåg.

Espen Sævold teller ned. Samtidig som det blåses i fløyten, settes kammene i håret. Deltakerne har ingen tid å miste.

Trening gjør mester

Det er åtte år siden det sist gang ble holdt bergensmesterskap i frisering. Espen Sævold er formann i Bergen Frisørlaug, og den som dro i gang mester- skapet igjen.

-  Vi ønsker at de skal få vise seg frem, og øve på å jobbe under stress, sier han.

Sævold forteller at de som tør å stille på slike mesterskap blir veldig flinke.

- Vi ser ofte at navn her går igjen i de store konkurransene i utlandet, sier han.

Brudestyling er det store trekkplasteret under mesterskapet.

— Da møter modellene opp i brudekjole, og det kommer mye publikum og ser på, sier han.

Håndverket viktigst

Fem etasjer over de nervøse deltakerne sitter dommerne. De får ikke lov til å være i salen når konkurransen pågår. Kun når deltakerne har forlatt gulvet, kan de komme inn og vurdere modellene.

- Man ser med en gang hva man liker og ikke liker, sier Cecilie Efford. Hun er en av de tre dommerne, som alle er frisører i Bergen med flere mesterskap bak seg.

Dommerne legger vekt på at deltakerne har forstått opp-gaven, og det blir også belønnet om frisyren er moteriktig.

- Men håndverket er viktigere enn moten. Ser vi en frisyre fra i fjor som er utrolig godt laget, belønner vi det. Vår jobb er å finne den beste frisøren, ikke den mest moteriktige, sier dommer Einar Skjærvheim.

Til nå har dommerne vært ganske samstemte, men ingen av dem liker å sette noen på sisteplass.

- Det er egentlig ingen som deltar som fortjener sisteplass, for det er veldig høy standard på det vi har sett. Men noen må komme på sisteplass, akkurat som at noen må komme på førsteplass, sier Skjærvheim.

Kunne gjort det bedre

På gulvet er de 25 minuttene gått og deltakerne trekker seg tilbake. De ser nervøst på konkurrentenes modeller.

Så kommer dommerne inn og undersøker frisyrene. Ansiktene røper ingenting.

- Det er godt å være ferdig, men tenker alltid at man kunne gjort det bedre, sier Henriette Haugen.

Vinnerne i de forskjellige klassene ble kåret på en bankett lørdag kveld.

STRENGT BLIKK: Dommer Cecilie Efford bedømmer en modell under moteklipp for herrer. Dommerne kan ikke ta i håret. All bedømming blir gjort på det visuelle. -  Man ser raskt hva man liker og ikke liker, sier Efford.
Odd Mehus
PAKKET NED: Når tiden er ute, er alt over. Modellen under oppsetting av langt hår er raskt glemt når den beste moteklippen for herre skal bedømmes. Over 80 deltakere skal delta på åtte forskjellige disipliner under bergensmesterskapet i frisering.
Odd Mehus