• Vi prater ikke så mye om dette. Alt du sier kan bli brukt mot deg. Torghandlerne er tilsynelatende enige. Rettssaken angår suvenirselgerne, ikke importert fisk, blomster eller frukt.

Gensere og kofter må være norske for å selges lovlig på Torget. Fiskemat, blomster, frukt og bær omfattes ikke av klausulen om norskhet.

— Det viktigste er at etikken er i orden. Ikke om varen er norsk eller importert, mener fiskehandler Ragnar Fjellskår.

— Kunden skal vite hva han kjøper. Jeg må for eksempel skille mellom villaks og oppdrettslaks. Arbeidet med etikk og kvalitet er det viktigste vi gjør på Torget.

Frank Fengstad selger blomster. Det har han gjort i 50 år. Frank peker og forklarer. De skinnende blomsterfargene kan komme fra Nederland, Thailand eller et land i Afrika.

— Det varierer med årstidene.

— Jeg holder meg til fisken, forsikrer Øystein Fjellskår. - Rettssaken får suvenirselgerne følge med på.

Han er ikke redd for at utfallet av saken skal legge begrensninger på egne salgsmuligheter

— Det skulle være unødvendig med rettssak. Dette burde foreningen klart å løse selv, legger han til.

Den eneste som vil innrømme at rettssaken er interessant er blomsterhandler Arne Lyngbø. Han er styreleder i Bergen torghandlerforening og nestleder i Torget i Bergen AS.

— Jeg er veldig spent på utfallet. Hvis retten sier at det vi gjør ikke er riktig, sitter vi med opp mot 43 kontrakter som er ugyldige, forklarer han. Arne er redd for effekten av «made in nabolaget».

— Torget i Bergen er det norskeste av det norske vi har. Når en turist har reist halve kloden for å kjøpe enn genser han tror er norsk, kan vi ikke risikere at han kommer hjem og oppdager at genseren er laget i nabolaget, understreker Arne.