— Vi pakker i alle fall inn mest sportsutstyr. Mest sportsklær, men også en del sko, sier julepakker Therese Steigen (19) i Bergen Storsenter. Det kan ha sammenheng med at de små pakkene i gullsmedbutikken pakkes inn i butikken.

Menn er enkle kunder

— Her går det så det suser, sier butikksjef Vibeke T. Jakobsen hos gullsmed Bjørklund.

— Til jul går det i klokker til mennene. Ringer og diamanter til damene.

-Og mennene vet hva de skal ha?

— Menn er enkle og gode kunder. De har med seg annonser og flygeblad og så peker de. Da får konen det hun vil ha. Eller så kommer damene inn butikken selv, og kjøper presangen fra far. Det går mest i diamanter, allianseringer og endiamant-ringer, betror hun oss.

I snitt regner Jakobsen med kundene legger igjen mellom 2000 og 3000 kroner hos gullsmeden. Men noen bruker mer, mye mer.

- En tusenlapp i snitt?

Vi står i skyvedøren og betrakter trafikken på Vinmonopolet på Bergen storsenter. Folk haster ikke, de måprater. Det er lenge til jul. En eldre herremann med høreapparat fyller posene med vin og konjakk.

— Og nå er julehandelen gjort?

— Å nei du, smiler han lurt, dette er bare supplering det.

Få har lyst til å bli avbildet på polet i dag. En nyutdannet lege har kjøpt seg god italiensk vin. Ikke noe særlig reklame å bli avbildet foran polet, mener han.

— Hvor mye tror en bergenser i snitt bruker på polvarer i desember?

— En tusenlapp i snitt for alle over bergensere over 18 år, tipper han.

Et godt tips det - av turnuskandidaten.

Pol knuser gull

Polet knuser nemlig gullsmeden i desember. I snitt bruker hver enkelt bergenser hele 435 kroner på polet i desember, mot 145 kroner hos gullsmeden.

Tar en bort de yngste og de eldste, kan en nesten doble snittsummen.

Bergenserne julehandler for to milliarder kroner. Av det går over 100 millioner kroner til vin og brennevin.

8740 kroner per innbygger,

At pengene får bein å gå på nå i desember er kjent for de fleste. Og det er ingen grunn til å tro at innbyggerne i Bergen kommune er blant dem som ikke vet å holde betalingsterminalene varme.

Dersom vi antar at folk fra Bergen har det samme gjennomsnittlige handlemønsteret som nordmenn flest, så ryker det 2,1 milliarder kroner ut av lommebøkene våre denne måneden.

Det er faktisk 8740 kroner per innbygger, og da har vi tatt med både store og små. For ikke å skremme deg fra videre lesning, så skal du da få lov til å regne ut din husstands totale julekostnad selv - om du har lyst.

Øker femti prosent

I gjennomsnitt for resten av året bruker hver av oss 5865 kroner per måned på detaljhandel. Det betyr at vi bruker nesten femti prosent mer penger på butikkhandel i desember enn vi gjør ellers i året. Det er tall fra Statistisk sentralbyrå som viser dette. Byrået har lagt til grunn at handelsveksten, som har vært på 4,6 prosent hittil i år, fortsetter ut året.

For vår del betyr det at i en gjennomsnittlig måned ellers i året har vi et forbruk på 1,4 milliarder kroner i detaljhandelen. Økningen i desember er altså på 700 millioner kroner - bare i Bergen.

Mye alkohol

Det er mat og drikke som opptar mest plass i handlevognene våre nå i desember. I Norge som helhet brukes det svimlende 16 milliarder kroner på mat og drikke i årets siste måned.

Det er 3463 kroner per person, og det betyr at 844 millioner kroner brukes til å sikre oss velfylte kjøleskap, kakebokser og frysebokser bare her i Bergen.

For ikke å glemme barskapet. Av de 16 milliardene som brukes til mat og drikke i desember her til lands, så blir hele to milliarder kroner lagt igjen på Vinmonopolet.

Perspektivet blir lettere å fatte når vi omregner til lokale tall: Innbyggerne her i Bergen forventes nemlig å bruke utrolige 106.000.000 kroner på vin og brennevin i julen. 106 millioner kroner. Da er heller ikke øl og rusbrussalget i dagligvarekjedene medregnet.

Mye gull

Desember måned er bokstavelig talt gull verdt for gullsmed-forretningene. I desember øker omsetningen nesten tre ganger sett i forhold til resten av året, og bergenserne vil handle smykker, armbånd og liknende for 35 millioner kroner i løpet av julemåneden. Det er 145 kroner per innbygger.

Også en og annen bok må man regne med å finne under juletreet her i Bergen i julen. Dersom vi regner oss som gjennomsnittlige lesehester, så går det nesten 47 millioner kroner til bøker, blader og spill.

Like mye går det til blomster og planter.

Myke pakker

SSB antar at klesforretninger alene vil omsette for rett under fire milliarder kroner i Norge i desember. Det er 60 prosent mer enn en gjennomsnittlig måned ellers i året.

Også bergenserne handler myke pakker til jul. I gjennomsnitt bruker hver av oss 865 kroner på klær nå i desember, noe som betyr en klesomsetning på hele 211 millioner kroner for bergenserne, uten at det nødvendigvis betyr at all handlingen foregår i vår egen kommune.

Butikker som selger fjernsyn, radio og DVD-spillere dobler omsetningen nå i desember, og bergenserne bruker denne måneden 174 millioner kroner på slike elektroniske artikler.

Totalt bruker den norske befolkningen over 40 milliarder kroner (inkl. moms) nå i desember.

pål engesæter
pål engesæter