— Det er kjempekjekt å spille. For meg er det ekstra gjevt å spille i 1. divisjon samme året som jeg kom fra 3. divisjon, sier Solli.

Aleksander Solli gikk fra Vadmyra til Løv-Ham i februar, og slet benken i vårsesongen. Men etter Knut Waldes uheldige skade, som trolig setter den rutinerte midtstopperen ute i to måneder til, har navnet Solli fått en forsterket klang blant fotballinteresserte i Bergen. Den 18 år gamle midtstopperen har nå vært på banen i de tre siste kampene for Løv-Ham, og mot Bryne ble det også en scoring da unggutten satte inn et frispark.

Solli utenom det vanlige

Unge spillere får lite tillit i Norge. Utenom Aalesunds Jonatan Tollås er Solli den spilleren på U18-landslaget som har fått spille mest i 1. divisjon eller eliteserien. Spiller Solli en kamp til - som han etter alt å dømme gjør mot Alta i dag - overtar han trolig tronen som den mest brukte.

— Man må nesten opp i U21-landslaget for å finne spillere i 1. divisjon. Nivået i 1. divisjon er høyre enn hva det har vært og profesjonaliteten er større. Det gjør det vanskeligere for unge spillere å slippe til, sier Løv-Ham-trener Trond Amundsen.

Han er imponert over måten Solli har fremstått på som Waldes erstatter.

— De er to forskjellige spillere med ulike kvaliteter. Solli har en veldig god pasningsfot og er god offensivt, men kan bli bedre defensivt. Men jeg er gledelig overrasket over hvilket nivå han er på. Nå gjelder det å prestere jevnt bra i kampene fremover, sier Amundsen.

Fornøyd landslagssjef

G18-landslagstrener Øivind Nilsen har fulgt med Aleksander Solli opp gjennom karrieren, og var midtstopperens landslagstrener for G17 i fjor og er det for G18 i år. Han er fornøyd med at Solli nå får spilletid i Løv-Ham.

— Det er hyggelig dersom han får spille på et høyt nivå. Aleksander har lenge hatt en fin utvikling, men da han var inne sist (samling i Portugal i mai), var han preget av at han har hatt en dårlig kamparena. Kamparenaen betyr mye for en ung spillers utvikling, og det vil nok bety mye for Solli dersom han får spille fremover, tror Nilsen.

Han konstaterer at 1. divisjon ikke helt er blitt det han og mange andre som jobber med unge spillere hadde håpet på.

— Det er ikke blitt den utviklingsarenaen vi satset på. Det er i stedet mange rutinerte spillere som får spilletid.

— For meg er det åpenbart at mange av de unge på for eksempel G18-landslaget holder et så høyt nivå at de kunne ha konkurrert godt med noen av de kjøpene som blir gjort fra utlandet, for eksempel. Unge spillere tilpasser seg fort dersom de får sjansen og har det i seg, sier Nilsen.

Sollis mål nå er å etablere seg på Løv-Ham.

— Deretter håper jeg å komme meg videre om et år eller to, sier Solli.