Ekteparet Torsvik advarer nå foreldre mot å la være å vaksinere barna mot alvorlige sykdommer.

I mars 1968 — bare et år før vaksinen mot meslinger ble tatt i bruk her i landet - herjet en meslingeepidemi på Askøy. Mange unger på skolen ble syke. De fikk utslett og feber.

Barna i Torsvik-familien i Hetlevik var ikke noe unntak. Både Svein (10), Jonas (9), Frode (7), Gunn Siri (3) og minstemann Sigurd (1) ble smittet.

I hui og hast på sykehus

For Svein gikk det så ille som det kunne gå. Han døde mindre enn et døgn etter at han ble innlagt på Haukeland sykehus. For Frode gikk det ikke så galt. Han overlevde virusangrepet, men ble etter hvert hundre prosent ufør og pleietrengende. I 1994 døde han av lungekomplikasjoner som følge av meslingesmitte, 32 år gammel. Han hadde da levd hele livet hjemme hos foreldrene. Moren Selma måtte hjelpe ham med alt.

— Svein ble beordret til Haukeland om ettermiddagen fredagen. Grytidlig dagen etter var han død. Frode ble sendt til sykehuset senere på lørdagen. I to uker svevde han mellom liv og død. Men ha kom seg, og etter hvert kunne han flytte hjem Men han hadde fått en hjerneskade. Etter som årene gikk måtte han ha hjelp til alt. Han sluttet å le, mistet førlighet og taleevne, og måtte trekke alle tennene, forteller foreldrene.

— Frode overlevde. Men til hvilket liv? spør Gunnar Torsvik.

Humoren hjalp

For Selma (65) og Gunnar Torsvik (64) var det forferdelig mens det stod på.

— Jeg begriper ikke hvordan vi kom oss gjennom det. Men vi har godt humør begge to. Det har nok hjulpet, sier Gunnar Torsvik.

Ekteparet har ikke stått frem med historien sin tidligere.

— Vi har vært veldig reserverte. Men etter å ha tenkt på det lenge og fått råd fra leger vi kjenner har vi i fellesskap funnet ut at vi ønsker å fortelle om det som hendte. Vi ønsker ikke at andre en gang i fremtiden skal oppleve det samme som oss, sier ekteparet.

Flere dropper vaksinen

Og de to mener at de har grunn til å advare. I dag lar stadig flere foreldre være å vaksinere barna sine. Selma og Gunnar Torsvik er bekymret over denne tendensen.

— Hadde vi vært småbarnsforeldre i dag, hadde vi ikke vært i tvil. Vi hadde vaksinert ungene våre. I dag er meslinger ute av folks bevissthet. Kanskje noen foreldre lar være å vaksinere ungene på grunn av det. Men det er ikke rett, for da kan vi få sykdommen tilbake igjen. Og vi har erfart at meslinger er en sykdom du skal ha respekt for, sier Selma og Gunnar Torsvik.

Støtte fra legehold

Avdelingsoverlege Øystein Søbstad ved Infeksjonsforebyggende kontor i Bergen kjenner ekteparet godt fra tiden han arbeidet som lege på Askøy. Han mener det er mulig at mange unger kan komme til å dø av meslinger i fremtiden, eller pådra seg alvorlig hjerneskade, hvis foreldrene ikke vaksinerer barna.

— Det er blitt trendy at foreldrene skal bestemme selv og la være å vaksinere mot alvorlige sykdommer. Vi risikerer å få nye epidemier her i landet hvis trenden fortsetter, sier Øystein Søbstad.

Han viser til det såkalte bibelbeltet i Nederland, der foreldre på grunn av religiøs overbevisning unnlot å vaksinere ungene sine. Der fikk man epidemier for to år siden med ett dødsfall pr. tusen smittede.

Kvittet seg med huset

I 1997, tre år etter at Frode Torsvik døde, kvittet ekteparet Selma og Gunnar Torsvik seg med huset sitt. Vonde minner satt for godt i veggene. De byttet rett og slett hus med sønnen, som bodde like ved. Hytten i Hardanger som de ofte besøkte sammen med Frode solgte de også.

I 1969 fikk ekteparet en datter til, Marie. Av til sammen seks barn lever fire i beste velgående i dag. De har mange barnebarn.

Likevel tenker de ofte på sønnene som ble svært syke og døde av en sykdom vi i dag ikke tenker på lenger.

— Verst er det i julen, i bryllup eller andre høytideligheter. Da dukker minnene opp igjen, sier Selma Torsvik.

fakta/meslinger

  • I etterkrigstiden, før meslingevaksinen ble tatt i bruk i 1969, ble det registrert gjennomsnittlig ni meslingedødsfall årlig i Norge. I dag finnes sykdommen nesten ikke i den vestlige verden.
  • Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer vi kjenner og forårsakes av meslingevirus.
  • Sykdommen inndeles i to stadier. Det første stadiet varer ca 3-4 dager og kjennetegnes bl.a. av snue, feber, ofte gjøende hoste og etter 2-3 dager utslett i munnhulen Feberen faller gjerne litt før andre stadium med ny febertopp og utslett.
  • Sykdommen er den mest alvorlige av barnesykdommene. Den viktigste grunnen til å vaksinere er de alvorligste komplikasjonene: Dødsfall og varig hjerneskade.
  • På verdensbasis dør minst 1 million barn av meslinger hvert år.

KILDE: FOKEHELSEINSTITUTTET OG LOMMELEGEN

ADVARER FORELDRE: Ekteparet Selma og Gunnar Torsvik advarer foreldre mot å kutte ut vaksine mot meslinger. - Hvis trenden fortsetter kan vi igjen få mange dødsfall her i landet på grunn av denne sykdommen, sier de til BT. Selv har de erfart at meslingeviruset kan være dødelig.
FOTO: KNUT STRAND