Finn Bjørn Tønder

Vi så en rekke representanter for «Gutteklubben Grei» i Grieghallen. Men de hvite skjerfene hadde de lagt igjen i Rekstensamlingene.

Vi så bergenske jurister, politikere, direktører og det som finere er. Men vi så også kjuagutter, småtøser og det som fortsatt kalles helt vanlige folk.

Vi så Christian Jebsen, Herman Friele, tidligere Brann-ledere, Ola Hiis Bergh, Inger-Margrethe Presterud og statsrådmammaen Inger-Wenche Solberg. Og vi så hundrevis av glade ansikter, fra 94 år gamle Eyolf Langmyhr, som var russ ved Bergens Handelsgymnasium i 1930, til 18 år gamle jenter som gikk ut i mai.

Vi så Idolkjendis Guro Dugstad. Men både vi og arrangementskomiteen, ved Rune Heljesen, måtte lete forgjeves etter Sissel Kyrkjebø. Mens alle de andre feiret at Bergens Handelsgymnasium faktisk feirer 100 år nettopp i dag, var skolelyset Sissel i London. Skolens mest kjente elev hadde ikke tid til gårsdagens fest.

Flott show

Sissel Kyrkjebø var neppe savnet. Til det var nåværende og tidligere elever ved BHG for flinke under det flotte showet, etter velkomstdrinkene og før middagen, i Grieghallen. Dessuten hjalp elever fra andre skoler også til. Langhaugens Tor Endresen for eksempel. Og Askøy-jenten Torhild Sivertsen.

Likevel virket det som om bed-øk-læreren gjennom mange av de 100 årene, Henrik ter Jung, tok showet fra de fleste andre. Hans glitrende tale, på rim, om alle de forskjellige typer elever han har slitt med, gikk rett hjem til både elever på 88 og 22. Bed-øk-læreren, som bare har lært fra seg teori, og som fra sidelinjen har sett hva elevene har brukt lærdommen til. Noen ble store. Andre kom i fengsel. Men få av dem gjorde egentlig det ter Jung hadde lært dem...

Elev og ordfører

Herman Friele var både elev og ordfører i går. Han husket ikke helt når han gikk på stud.fag-kurs. Men ba oss skrive 1962. Da han ble introdusert fra scenen, gjennom en parodi, svarte han:

— Dette var en stor introduksjon til en som gikk ut med små karakterer.

Friele fortalte også hvorfor byens næringsliv etablerte skolen, og bygget den nettopp i Kalfarveien.

— Noen kan kanskje tro at det var fordi det skulle være enkelt for å elevene å spasere fra Kalfaret. Sannheten er at beliggenheten skulle føre til at de unge menn skulle holde seg borte fra fordervelige restauranter, sa Friele.

Om de holdt seg vekke, vites ikke. Både kvinnelige og mannlige eks-elever har uansett lært å feste senere i livet. Det beviste de utover natten til i dag...

FEST: De gikk ut fra Bergens Handelsgymnasium i 1946, og feiret 100 år i går: René Verbraeken (til v.), Lars Pettersen og Kåre Ankjær-Larsen (til h.). Servitøren Vibeke Howlett måtte selvsagt bruke blårusselue.<p/>JAN M. LILLEBØ (foto)
FLOTT SHOW: Et gedigent show i Grieghallen satte en ekstra spiss på festen i går. Her er det Dansegruppe BHG, elever ved skolen, som vinner publikum, 860 eks-elever. JAN M. LILLEBØ (foto)
JUBEL: De gikk ut fra samme skole i mai i år, og feiret med alle de andre: Fra venstre: Tone Aspevik, Hilde Røen, Kristina Eeek-Karsen og Birthe-Lill Evenstad.<p/>JAN M. LILLEBØ (foto)