— Vi sitter her og glor, ler guttegjengen fra Kunsthøyskolen. De har funnet seg en plass i solen. I Marken.

— Nei, nå har jeg havnet i skyggen, klager Kjetil Goldstein. Kompisene forbarmer seg over den frosne og flytter 20 cm lenger bort på benken.

— Det er første dagen ute i solen, opplyser Jan Erik Kristoffersen med lykkelig mine.

Når solen skinner på Marken spirer smilene.

— Marken er en av de triveligste gatene - kanskje den beste gaten i byen, synes gjengen.

— Favorittstedet?

— Kantinen og Rimi.

Drømmer på lerretet

En trafikktelling i 1914 viste at 8400 gående, 400 vogner og 130 håndvogner passerte gjennom Marken hver dag. Gaten fikk navnet sitt stadfestet i 1857. Siden har den hatt sine opp- og nedturer. Rundt midten av 1900-tallet bar Marken preg av å være nedslitt og glemt, og trusselen om sanering hang over brosteinene helt til vedtaket ble opphevet i 1974.

Men gaten må trygt kunne sies å være på opptur om dagen. Stadig flere kafeer og spisesteder ser dagens lys her. Kunststudentene som koser seg på benken er på mange måter et bilde på hva Marken handler om i dag: livsnytelse.

Og livsnytelse kan være så mangt: en kaffekopp med venner i solen, selvrealisering, tro, musikk, kroppspleie eller rett og slett et deilig måltid.

På loftet i ABC Galleriet sitter en gjeng som realiserer sine drømmer og nyter livet gjennom penselen og lerretet. Hus, blomster, hester, båter, landskap og mennesker blir til under galleriinnehaver Aud Ingebrigtsens veiledning.

Under penselstrøkene til Hans Vindenes er tre cowboyer med ditto tilhørende hester i ferd med å våkne til et fargerikt liv i sadelen.

— Jeg begynte å male i høst, forteller Vindenes.

— Jeg hadde lyst til å prøve, og så fikk jeg maleutstyr av barnebarna.

Som balsam for pilegrimer

Kunst er det også noen gatenumre unna. St. Raphael malt på glass vokter døren til Sta. Sunniva Boklade.

— Det beste med Marken er at det er en bilfri, nydelig gate. Det er sånn ro her, synes Øyvind Lerø, som sammen med Peder Solberg og Helge Unneland driver den vesle, nesten usynlige butikken som har spesialisert seg på religiøse gjenstander, bøker og sakral musikk.

— Starten av gaten med Kunsthøyskolen på begge sider gir litt av settingen for resten av gaten, mener Solberg.

Men selv om det er godt med takhøyde og toleranse i Marken, er nok Bokladen en raritet blant rariteter.

— Vi skjønner at vi blir en raritet, og det er greit, mener Solberg og Lerø.

— Trosliv inneholder mer enn bare teksten, minner de om.

Blant kort, musikk, ikoner, kors til inspirasjon, bønnekjeder, bøker og pins med ulike motiver, åpenbarer det seg mer uventede varer, som:

— Eller pilegrimshudbalsam for såre føtter, opplyser Solberg og holder opp en liten boks.

— Gode såper som er laget i norske klostre. Denne er med spelt, viser Lerø.

Alternativ fra topp til tå

Om en kan vaske av seg alle synder med speltsåpen, sier pakningen ingenting om. Men kanskje kan de hjelpe deg med slikt litt lenger nede i gaten. Hos kompetansesenteret for livskvalitet, Den Ene, der duften av massasjeolje blander seg med aromaen fra nykokt kaffe.

— Hva er det dere har kompetanse på?

— Ulike former for massasje, soneterapi, akupunktur, fysioterapi, kinesiologi, tankefeltterapi, nevrolingvistisk programmering, astrologi, forskjellige retninger innen healing, kostholdsveiledning, røykestopp-kurs... Vet du hva? Du kan få alt fra topp til tå her, mener daglig leder Sidsel Humberset, og hevder at her finnes tilbud til og med til skeptikere.

Har du ennå ikke funnet kilden til livskvalitet- og nytelse i Marken, kan du jo rett og slett prøve en av de nye kafeene, smake på vietnamesisk eller indisk mat, eller kikke på minnene etter de som kanskje ikke nøt livet i like fulle drag: leprapasientene.

Kilde: Bergen Byleksikon

Å MALE SIN EGEN COWBOY: Hans Vindenes har tatt livet i egen pensel og begynt å male. - Jeg fikk malesaker av barnebarna mine, forteller han.<p/>FOTO: OLE MARTIN MØLLERSTAD
TRO OG HÅP: Sta. Sunniva Boklade byr på religiøs lektyre, nips og naps. Og fotbalsam for såre pilegrimsføtter...<p/>FOTO: OLE MARTIN MØLLERSTAD
MARKENS GRØDE: Etter år hvor Marken har ligget så å si brakk, er det nå begynt å spire i den gamle gaten i Bergen sentrum. Flere kafeer, butikker og spisesteder har sett dagens lys her de siste par årene.<p/>FOTO: OLE MARTIN MØLLERSTAD