Av merkedager i mai kan vi nevne disse:

1.mai er “Gaukmesse”, markert med en gjøk på primstaven.

Det var på denne tiden en kunne vente å høre gjøken og den varslet jo at sommeren var i anmarsj. Tradisjonen sier at hører du gjøken først fra sør blir det et godt kornår, men hører du den i nord varsler det sykdom og død. Gjøk fra vest og øst derimot betyr lykke. Sitter gjøken på bar kvist og galer blir det en dårlig sommer, og galer den før løvet er så stort som et musøre, da blir det et frostår. Men for all del ikke herm etter gjøken, da vil både gjøken og du begynne å blø gjennom munnen.

Første mai har frå 1890 vert feiret som internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen. I Norge har 1. mai vert offentlig høytidsdag og fridag siden 1947. 3. mai er “Korsmesse”, markert med et kors.

Denne dagen er til minne om Helena, mor til keiser Konstantin den første, det var hun som i følge legenden i år 326 fant korset Jesus ble korsfestet på.. Er det fint vær denne dagen vil det også bli en fin og varm vår. Regelen var også at til denne dagen måtte alle gjerder og grinder være i orden for nå skulle husdyra ut på beitet.

15. mai var “Halvardsmesse” , markert med en møllestein.

Dagen er til minne om. Halvard Vebjørnsson som levde fra 1020 til 1043. Han ble drept og senket i Drammensfjorden med en møllestein bundet til halsen, fordi han hadde forsvart en kvinne som var anklaget for tyveri. Men liket fløt opp igjen, med møllesteinen, og Halvard ble senere dyrket som helgen. Den samme Halvard er Oslos skytshelgen og finnes i Oslos byvåpen. Slik været var denne dagen, mente de gamle, ville det bli helt til St. Hans. Dagen var også regnet for å være farlig, du måtte for all del ikke gifte deg, og det kunne gå riktig ille om du klatret i fjell eller la ut med båt på denne dagen.

18.mai er “Eriksmesse” etter kong Erik den 9-ende av Sverige (Sveriges nasjonalhelgen) som levde midt på 1100-tallet. Også dette er en farlig dag, du blir lett skadet, derfor må du unngå arbeid der du bruker skarpe redskaper og du må heller ikke klatre i stiger og lignende.

Men den farligste dagen er kanskje 22.mai “Bjørnevåk” , oftest markert med en bjørn, på vår primstav med et tagget hjul. Dette er dagen da bjørnen går ut av hiet! Moderne bjørner er nok ute noe tidligere, men vær obs i alle fall!

Kristi himmelfartsdag er en bevegelig helligdag og derfor ikke merket på primstaven. Den faller i år på 21. mai. Kristi himmelfartsdag kommer 40 dager etter første påskedag og faller derfor alltid på en torsdag. Jesus var sammen med disiplene i 40 dager etter oppstandelsen første påskedag.

Første pinsedag, som også er bevegelig, kommer i år også i mai, nemlig den 31. Første pinsedag er den femtiende dagen etter første påskedag, og siden pinsen retter seg etter påsken kan første pinsedag tidligst falle på 10. mai og senest på 13. juni. Pinsen feires fordi Den Hellige Ånd kom til disiplene som ble kalt til å gå ut i verden med det kristne budskapet.

En kald pinse, sa de gamle, betyr en dårlig sommer.

LES OGSÅ

Merkedager i april

Merkedager i mars

Merkedager i februar

Skjønner du hakket?

Primstaven, evigvarende kalender med faste merkedager. Vi lærer deg hva hakkene betyr.
1.mai er “Gaukmesse”, markert med en gjøk på primstaven.