15. juni Vitusmesse. Primstavmerket kan være et kors.

Den hellige Vitus var sønn av hedensk familie, men fikk en kristen oppdragelse av sin barnepike og fikk evne til å gjøre folk friske. Han kurerte blant annet keiser Diokletian sin sønn for epilepsi. Men da han ikke ville avsverge sin tro ble han drept før han var 12 år gammel.

St. Vitus er blitt skytshelgen bl.a. for apotekere (merk: Vitusapotekene), men først og fremst for dem med epilepsi. Uttrykket ”santveisdans” (ufrivillige rykninger) er en fornorsking av ”sant Vitus”

17. juni. Bottolvmesse . Primstavmerke en abbedstav.

Denne dagen er til minne om benediktiner-munken Botolv som i 654 grunnla kloster i Icanho i grevskapet Suffolk. Botolv var en klok mann som fikk stor respekt og klosteret ble etter hvert et svært berømt kloster. Bottolv døde den 17. juni i 680. Helt fra slutten av 1200— tallet ble lagtingene rundt om i landet åpnet på denne dagen.

Har du upløyd mark er denne dagen rett tid for pløying, og om du har hage med mye ugress er denne dagen den rette til å få dette fjernet, alle røtter sitter nemlig løst denne dagen.

24. juni. St. Hans. Primstavmerke et timeglass.

St. Hans eller Jonsok er til minne om døperen Johannes. I tidligere tider var St. Hans feiret som sommersolverv (den julianske kalender), og det er vel fremdeles slik at det er midtsommer og solsnu vi feirer når vi har St. Hans-fest. Men i dag vet vi at sommersolverv er den 21. juni.

St. Hans-festen har vert en av årets største festdager, en fest til ære for solen når den står på sitt høyeste. St. Hans-bålet er også et viktig innslag i solfeiringen og har spilt en sentral rolle i vernet mot onde makter. Det er nemlig slik at trollpakk, hekser og andre vetter er særlig aktive en slik natt. Heksene har messe denne kvelden og rir rundt på kosteskaftene sine. Det er velkjent at særlig Lyderhorn er en slik samlingsplass St. Hansaften.

St. Hans-natten er tiden for å samle inn legende urter, men sterkest virkning får en om en ruller seg naken i dogget på disse plantene.

Unge jenter kan få se sin kommende ektemann i drømme hvis de plukker 7 urter (blomster) og legger disse under hodeputen før de går til sengs. En enklere måte er å stirre lenge ned i en bøtte med vann, til slutt vil du få se speilbildet av din kommende kjæreste.

Værmerkene for dagen tilsier at er det mye regn denne dagen vil det også bli en regnfull høst, er det derimot varmt og godt vær vil også høsten bli varm og fin. Men falt det snø i fjellet Jonsok ville det bli slike ”snøkast” hver måned hele sommeren, sa de på Voss.

29. juni. Persok – Petersmesse. Primstavmerke en nøkkel.

Dagen er til minne om apostelen Peter og nøkkelen viser hvilken stilling og rolle St. Peter har i himmelen.

Apostelen Peter er grunnleggeren av den første menigheten i Roma og han ble også grunnleggeren av Peterskirken og pavestolen. Han er derfor betraktet som den første paven.

Han ble fengslet av keiser Nero og drept i år 64. Da han skulle korsfestes skal han ha bedt om å bli korsfestet med hodet ned, han følte seg uverdig å lide samme død som Jesus. St. Peter er gravlagt under Peterskirkens alter der graven i 1940- årene ble funnet.

Hører du gjøken denne dagen blir det en fin og varm høst, og også denne dagen er en fin dag for innsamling av legende urter.

Kilde: ”Mari Vassause”, Birger Sivertsen

”Primstaven”, Anne B. Bull-Gundersen

”Folkelige værvarsler”, Ørnulf Hodne

LES OGSÅ:

Merkedager i februar

Merkedager i mars

Merkedager i april

Merkedager i mai

Skjønner du hakket?

Merkedager i juni

Primstaven, evigvarende kalender med faste merkedager. Vi lærer deg hva hakkene betyr.