Det har vært mye vær i Hordaland og Sogn og Fjordane de siste dagene. Tilløp til storm, kraftig vind, stort snøfall og nå mildvær er historien om denne første helgen i desember.

— Det har vært et brått væromslag, og det kom en god del snø i natt og i morgentimene som nå har begynt å smelte, og nå begynner det å komme regn en del plasser. De vannmengdene klarer ikke sluk å ta ordentlig unna, sier vaktoperatørRonnySleireved Vegtrafikksentralen i Hordaland.

- Slapseføre

Mesta, som står for vedlikehold av veiene, har slitt med å få bukt med alt vannet.

— De jobber på spreng for å få alt unna, men har hatt litt problemer. Sånn er det jo gjerne når det kommer så store væromslag, sier Sleire.

— Ellers er veksler det stort sett mellom å være bart og vått på veiene. Skikkelig slapseføre.

Vegtrafikksentralen har ikke fått meldinger om trafikale problemer på grunn av vannmengdene.

Spesielt i Årstadveien, Sandviksveien, Kaigaten og ved Osterøybroen skal det være store mengder vann i kjørebanen.

Glatt i Sogn og Fjordane

For biler er det spesielt skummelt fordi vann i motoren kan skade bilen.

— I sentrum har man jo mange omkjøringsmuligheter. Men det er en del plasser folk har måttet vente en stund til vannet trekker seg tilbake, sier Sleire.

I Sogn og Fjordane kom det mye snø i morgentimene lørdag.

— Det kom en del snø, men det har vi fått ryddet unna. Noen lokalveier er stengt, men alle hovedveier er åpne, opplyser Arne Stadheim ved Vegtrafikksentralen i Lærdal, Sogn og Fjordane.

— Men glatt kan det nok være, og det er fare for at det blir glattere nå som temperaturen nærmer seg null her, sier Stadheim.

Mildvær underveis

Den gode nyheten for bilister er det vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Jørgen Grønneberg, som kommer med.

— Det er ikke så store endringer å spore i forhold til det vi har i dag. Både mandag, tirsdag, onsdag og sannsynligvis også torsdag blir det periodevis frisk bris på kysten. Det vil bli perioder med regn og yr for alle tre dagene.

Med mindre man befinner seg over 700 til 800 meter over bakken, ser det altså ut til at det som kommer av nedbør de neste dagene kommer som regn.

— Men ikke så mye. Mellom 20 og 30 millimeter på det meste, sier Grønneberg.

Snøsmeltingen som kan skape problemer for trafikken vil ifølge meteorologen være over i løpet av mandag og tirsdag. Bare innenfor byområdet kom det mellom 20 og 30 cm med snø denne helgen.

— Denne værmeldingen lover ikke så godt for en hvit og idyllisk jul, akkurat?

— Nei, men når det nærmer seg kan det være vi får en endring. Det er vanskelig å si noe sikkert om nå.

For de som fremdeles lurer på hva den gode nyheten er, så er det altså at dette mildværet skaper gode kjøreforhold.

VÅTT OG KALDT: Store dammer og slapseføre søndag morgen.
RUNE STØLÅS