I tillegg til vekslende bygevær og sol, så blir det altså enda mer lyn og torden fremover.

— Det er fare for torden i dag og i natt, og også i morgen, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen ved vêrvarslinga for Vestlandet.

— Så blir det en liten pause på onsdag, før det kommer enda mer torden og regn på torsdag og fredag.

Les også: Er du klar for lyn og torden?

23.065 lynnedslag

Tordenværet starter i ytre strøk på Vestlandet, men trekker seg innover og vil dekke både Hordaland og Sogn og Fjordane. Olsen kan ikke si noe om hvor kraftig tordenværet blir.

Natt til onsdag forrige uke startet det som skulle vise seg å bli flere dager med lysglimt fra himmelen, og det ble registrert årsrekord på fastlandet med 23.065 lynnedslag.

— Sånn er det når man har varm og fuktig luft, og ustabile luftmasser, da vil det komme mye torden, sier Olsen.

Meteorologisk Institutts forhåndsregler for tordenvær:

  • Ikke gå inn under trær for å unngå å bli våt.
  • Ikke opphold deg på steder der hodet stikker opp og blir det høyeste punktet, f.eks. på en åpen slette eller på en fjellvidde. Da er det lurt å legge seg ned i terrenget.
  • Ikke dra på fisketur når det tordner. Du kan fungere som lynavleder; lynet kan ta veien om deg til vannet.
  • Ikke bad. Ute i vannet er hodet høyeste punktet, og kan være det punktet som lynet går igjennom på sin vei til bakken.
  • Er du ute i båt kan det være greit å komme seg til land, selv om det forholdsvis sjelden forekommer skader i denne sammenheng.
  • Er du inne: Ikke bruk fasttelefonen.
  • Ta ut stikkontakter og TV-/radioantenner fra veggene. Hvis lynet slår ned i antenner eller ledningsnett blir ikke utstyret skadet.

Gjem deg i bilen

Det tryggeste sted man kan oppholde seg er i en bil. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken. Det smeller selvsagt kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt.

Andre gode råd? Del dem med bt.no-leserne her.

MER I VENTE: Det vil fortsette med både lyn og torden denne uken. Bildet viser gamleskolen på Kårtveit med nedslag lengre nord mot Øygarden natt til onsdag.
Willy Marthinussen