Bak busstoppet i Steinsvikvegen er bedet pyntet i rødt, hvitt, blått, gult ý under buskene. En halv, rusten sykkel er havnet i elven på Nesttun. Langs elvebredden ligger sneiper, papir, papp, plast, det meste.

Kjør langs en hvilken som helst vei i Bergen. Klarer du på noe tidspunkt ikke å se boss i grøftekanten?

Neppe.

Tolv millioner kroner brukes hvert år til rydding av byen vår. Folk ser ikke ut til å skjerpe seg på bossfronten av den grunn.

Renholdsprogram underveis

Elleve av ryddemillionene brukes i sentrum. Resten går til de ytre bydelene. Men i år flyttes ytterligere en halv million i den retningen, og et renholdsprogram er under arbeid.

— Det viser seg at det er mer boss i de ytre bydelene enn tidligere, sier fagdirektør for veietaten, Anita Kristiansen.

— Vi har økte ressurser på renhold, og likevel blir det mer boss. Folk er blitt grådig sløve, synes fagdirektøren og fortsetter: De ruller ned bilvinduene, tømmer askebegre og hiver boss rett ut i naturen.

Dugnadsånd, våkne opp!

Kristiansen synes det er positivt at mer penger blir satt inn utenfor sentrum.

— Det er en gladnyhet, men samtidig er det trist at vi må bruke penger på det i det hele tatt. Vi har så mange uløste vedlikeholdsoppgaver vi trenger midler til, sier hun.

Hva som kan gjøres for å endre folks holdninger, synes fagdirektøren (forståelig nok) det er vanskelig å finne svar på. Men hun kunne godt tenke seg å slå et slag for lørdagskostingen.

— Vi må løfte i flokk, hente frem dugnadsånden, sier Kristiansen engasjert.

Daglig leder i Ren Bergen, Arne Jakobsen, er enig.

— Vi må appellere til de huseierne og butikkene som ikke gjør jobben sin. Et juletre har for eksempel ingenting under yttertrappen å gjøre nå, sier Jakobsen

Ren Bergen har stort sett sentrum som ansvarsområde, men fra 1. april setter de også i gang med kosting av kommunale veier utenfor bykjernen.

— Det gjør vi hvert år, men i år kommer vi til å ta mer enn det vi har gjort, sier Jakobsen. Han vil blant annet ta kontakt med idrettslag for å få ryddehjelp.

Mannen med kosten

Utenfor Kilden senter går driftsleder i Kilden senterforening, Eugen Larsen og koster og rydder.

Det gjør han hver dag.

— Det er klart verst nå om våren, før dugnadene setter i gang og snøen akkurat har smeltet, sier Larsen.

Han synes ikke det er mer eller mindre boss nå enn før.

— Jeg vil si at det er på det jevne. På det jevne, ja. Folk kaster, kaster og kaster, eier ikke skam. Kanskje vi burde drømme om snø hele året.

Har du bilder av eller tips om boss, send dem til Byredaksjonen.

NESTTUN: Stygt, stygt langs elvebredden. I år bevilger Bergen kommune en halv million ekstra til rengjøring av de ytre bydelene. Det trengs – det er ikke bare i sentrum folk hiver boss fra seg. <p/>FOTO: ARNE NILSEN