Det har vært et ellevilt døgn på hovedveien mellom Bergen og Oslo tirsdag.

Et titalls vogntog har kjørt seg på én strekning på noen mil i Voss kommune i løpet av dagen.

Det har ført stenging av E16 to ganger.

Fra klokken 22 kan det bli stengt på nytt på grunn av bilberging ved Sundve nord for Voss, opplyser Veitrafikksentralen.

De tar en sjanse. Kjettinger er dyrt. Operasjonsleder Ronny Lentføhr

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

**Sjekk trafikkmeldinger for Hordaland

Sjekk trafikkmeldinger for Sogn og Fjordane**

Det har særlig vært problemer rundt Voss.

— Det har vært så mye tull der. Bilene er ikke godt skodd, og dekkene er nedslitt. De er ikke beregnet for norske forhold, sier Hansen.

Poliitet er frustrert. Nesten alle ressurser går med til å følge opp vogntogene som leker Bambi på isen.

— De tar en sjanse. Kjettinger er dyrt, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr ved Hordaland politidistrikt.

Bedre i Bergen

I Bergens-området har trafikken gått «veldig greit», ifølge Veitrafikksentralen.

— Vær obs på sideveiene, det er hardkjørt is mange steder. Vi har fått meldinger fra Osterøy og Eikanger. Nå synker også temperaturen, sier Hansen.

En bt.no-leser tipser også om dårlig fremkommelighet på riksvei 48 mellom Eikelandsosen og Gjermundshamn.

Veitrafikksentralen frykter at det blir glattere utover kvelden.

— Det klarner opp nå, og da vet du hva som skjer. Det har allerede begynt å bli glatt i Nordhordland og i Sotra/Øygarden, sier vaktoperatør Tom Hansen.

— Vi kjører på med det vi har av strøbiler, legger han til.

Har du tips? Ring eller MMS til 2211, eller send e-post

Mye krøll på E39

Skal du kjøre mellom Bergen og Stavanger, må du være oppmerksom på at det — som mandag - kan oppstå problemer på Vallaheiane. Her er bratt og glatt, og store kjøretøy bør bruke kjetting.

— Det er det glade vanvidd på Vallaheiane i dag også, sa politiet tirsdag formiddag.

Ferjesambandet Halhjem - Sandvikvåg har også redusert kapasitet frem til 20 januar. MF «Mastrafjord» er på verksted, og det vil bare være to ferjer på strekningen, skriver Sunnhordland.

Og det er ikke de eneste problemene på E39: Ved Ådlandsbroen på Stord sto en trailer fast ved 19-tiden og forårsaket kø.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har hatt nok å henge fingrene i:

«Politiet fikk flere meldinger om trafikale problemer i distriktet. I hovedsak var det dårlige skodde trailere som forårsaket problemene. På E134 ved Hodnafjell og på E39 på Stord, ved Ådlandsbrua, oppstod det lange køer og lang ventetid. På Godda, Bømlo, var også vegen sperret p.g.a. trailere som satt fast. Politiet bidro med trafikkdirigering. Alt tilgjengelig bilbergingsmateriell og brøyteutstyr var på vegen denne ettermiddagen», heter det i en pressemelding.

OPPGITT: Steinar Herheim har hjulpet flere vogntogsjåfører det siste døgnet. Flere av dem kan verken norsk eller engelsk, sier han. En sjåfør klarte å legge på kjettingene med piggene inn mot dekkene. FOTO: Arne Hofseth

Skapte store køer

I Stalheimstunnelen ved Voss sperret et vogntog hele E16 tidligere tirsdag.

Det nederlandske vogntoget sto i veien mellom Stalheimstunnelen og Sivletunnelen på Vossestrand. Vogntoget var på vei oppover. Det var for dårlig skodd til å klare hele bakken. Vogntoget klarte ikke de siste 30 meterne før Stalheimstunnelen, forteller vår reporter på Stalheim.

Det oppsto store køer østover.

Ved 15.10-tiden sto fire trailersjåfører og la på på kjetting under politioppsyn på Tvinde. To andre måtte legge på kjetting på Opheim.

I Vinjedalen forårsaket en danske problemer.

— Det var mulig å kjøre forbi, men han prøvde å komme seg løs på egen hånd, og det skar seg. Så han stoppet hele veien igjen, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt til bt.no. Vinjedalen er nå åpen igjen.

REDDENDE ENGEL: Dette vogntoget rygget seg fast på Vinje da det stoppet for å legge å kjettinger. Etter diverse førsøk på løsrivelse, lykkes det her. FOTO: Arne Hofseth

I hovedsak utlendinger

— Dette er i hovedsak utenlandske vogntog som ikke er skodd for forholdene. Når en stanser for å legge på dekk, så klarer ikke de andre å komme seg forbi, og blir stående, forteller Hansen.

Føret på E 16 var ifølge Hansen hardpakket snø og is. Det var glatt vinterføre, men ingen problemer for dem som hadde riktige dekk.

I tillegg til problemer på flere fjelloverganger, sør i Bergen og på E 16, var det også spesielt vanskelige kjøreforhold i Hardanger mandag.

— Det kom store snømengder i Granvin, Ålvik, Eidfjord og i Øystese i løpet av kvelden. Det gjorde føreforholdene vanskelige, sier Hansen.

Har du noen tanker om problemene på Vestlandsveiene? Del dem med oss.

BOM FAST: To svenske vogntog med polske sjåfører fikk problem da de skulle legge på kjettinger ved butikken på Vinje tirsdag formiddag. I forsøket på å legge på kjettinger rygget de inn i en snøfonn og måtte ha hjelp av Steinar Herheim. FOTO: Arne Hofseth