Den første gule ambulansen var på veien i Bergen i slutten av april. Så langt har fire av de tradisjonelle sykebilene i rødt og hvitt blitt byttet ut med nye biler i selvlysende gult.

— Hele poenget er at vi skal være så synlig som mulig. Det handler om å gjøre det så trygt som mulig på veien for både pasienter, pårørende og ambulansepersonellet. Vi er avhengige av å kunne stoppe hvor som helst og komme fort frem, og da er svært viktig, forteller Vikebø.

Som i London?

Fargen er i tråd med internasjonale forskrifter, og fra 1. januar i år skulle alle nye ambulanser i Norge ha den synbarhetsgule fargemerkingen. I tillegg har ambulansene et sjakkmønster i hvitt og grønt.

Distriktene i Hordaland som har fått gule ambulanser så langt, er Bergen, Område Vest og Område Nord og Voss.

Bilene byttes ut i et tempo som følger ambulansetjenestens vanlige utskiftningstakt, med omtrent fire biler i året.

— Sjåførene er svært fornøyd med bilene, men viktigere er det at vi stadig får kommentarer fra legfolk på den økte, sier Vikebø. Ambulansesjefen kan forstå at noen synes at fargen er for skrikende, og at det kan bli mye gult på veien med både ambulanser, busser og minibusser.

Han kunne tenke seg å gå enda lenger i merkingen og få store sjakkmønstre på ambulansene, slik som i Storbritannia.

— På bildene fra London den siste tiden ser man med all mulig tydelighet når ambulansene kommer. Men om våre forskrifter setter noen begrensninger på merkingen utover fargen, vet jeg foreløpig ikke, sier ambulansesjefen.