— Vi har bedt om trafikkstatistikk fra morgentimene. I utgangspunktet trodde vi at det ville være færre ute på veiene på grunn av vinterferien, men dette får vi altså svar på i løpet av dagen, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad.

Kommunen vil ikke sette inn nye tiltak for å redusere trafikken allerede i dag. I helgen var siste dag for ekstra ekspressbusser og innfartsparkering.

— Hvis det viser seg at forurensingen kommer opp på dette nivået til tross for at det er færre biler på veiene, er det usikkert hvor mange virkemidler vi har igjen. Da må ekspertene svare på hva vi skal gjøre videre, sier Rastad.

Informasjonsdirektøren understreker at kommunen ikke ønsker jojo-tiltak, det vil si at kjørerestriksjonene innføres så hyppig at det er vanskelig å ha oversikten over hva som gjelder.

Værmeldingen tyder på at luften blir kjølig og stillestående ut dagen. Tirsdag er det meldt nedbør som trolig vil fjerne forurensniingen. Men resten av uken vil den kalde og stillestående luften være tilbake.

— Vi følger situasjonen nøye og har hyppig kontakt med Meteorologisk institutt. De klimatiske forholdene spiller stor rolle i forhold til forurensningen, sier Rastad.

Trafikktallene fra morgenrushet kommer i løpet av formiddagen. Bt.no følger saken.

Hva mener du kommunen bør gjøre? Si din mening her.