TOR KRISTIANSEN

— Det er lite som skal til for å løfte et måltid. Det beste dere kan gjøre, er å dele ideer og inspirere hverandre, sier Neptuns mesterkokk Fredrik Hald til de 21 første kursdeltakerne. I Neptuns eget opplæringskjøkken slipper han dem løs og drysser gode ideer over deres hoder. Vi følger opplegget som fluer på veggen.

Mer delikat

Kjøkkenreformen førte til at mange av byens syke- og aldershjem fikk ferdiglaget mat fra storkjøkken. Nå skal de ansatte lære å tilberede og servere den på en mer delikat måte. Kjøkkenreformens prosjektleder Håkon Gjelsvik har tilrettelagt kurset.

Kjøkkendisken bugner formelig av friske, fargerike grønnsaker. Her er store kurver med sitron og gulrøtter, paprika og tomater, appelsiner og epler, kiwi, pærer, gressløk og dill. Selvsagt blir det kaos når 21 ansatte i fem lag slippes løs på godsakene. Men snart har hvite tallerkener fått fargerikt innhold. Bare synet av maten kan få smakssansene til å vibrere.

Kursdeltakerne skal tilberede tomatsuppe til forrett, prinsefisk som hovedrett og mandelpudding som dessert. Snart ligger halve egg med dill i den ene suppetallerken etter den andre. Bjørnebær hentes til puddingen og hovedretten omgis snart av fargerike grønnsaker.

Duften av nystekt brød

— Dette var veldig lærerikt, sier Ida Nordeide og synes hun har fått god inspirasjon til gjøre jobben på Øvsttunheimen bedre.

— Et måltid skal være en opplevelse. Ikke la det blir for mye rutine. Legg litt sjel i det! oppfordrer Fredrik Hald. Han vet mye om hva som skal til for å sette spiss på maten og deler gjerne tips. I plastbeger har han dyrket karse på bomull og viser hvor lett det er å få litt grønne urter til gulosten. Nå anbefaler han Bergen kommune å kjøpe inn noen sekker karsefrø.

God mat handler om variasjon og overraskelser. Duften av nystekt brød skjerper appetitten. En liten kjeks med en tykk ostebit på, kan og være en hyggelig overraskelse. Eggedosis, pannekaker og speilegg med bacon kan også være det lille ekstra.

— Jeg er ny i jobben på Mildeheimen, og nå blir det ekstra inspirerende å gå på jobb, sier Nora Nordvik etter kurset.

FARGER: Nora Nordeide (til venstre), Eva Myklebust og Annette Solheim sørger for det lille ekstra som skjerper appetitten. <br/>Foto: TOR KRISTIANSEN