Tradisjonelt er det brød og vin som har vært antatt å stå på menyen da Jesus og de tolv disiplene hans satte seg ned for å ta et siste måltid sammen for rundt 2000 år siden. Lam har også vært nevnt som en sterk kandidat, selv om bibelen selv er taus om emnet.

Leonardo Da Vinci hadde derimot sin egen teori, og på matbordet i hans maleri «Den siste nattverd» har han malt inn en del mat som i alle fall virker eksotisk i dag.

Maleriet har vært i forfall omtrent fra det øyeblikket det ble malt, men en større oppussing i 1997 har gjort at originalen igjen har kommet til syne under velmente men ødeleggende forsøk på restaurering gjennom århundrene.

Og med oppussingen kommer også mathistorikerne. John Varriano har tatt en ekstra god titt på måltidet som Da Vinci har dekket opp foran Jesus og disiplene, og kommet frem til at det de spiser er grillet ål med appelsinskall. Granatepler kompletterer måltidet sammen med brød og vin, avslører han i tidsskriftet Gastronomica.

På samme måte som bordduken på bildet kan gjenkjennes som italiensk renessansehåndverk, var også ål en populær rett i Italia på denne tiden, fordi den var enkel både å transportere og konservere.

Gastronomica fortsetter å synge ålens pris i renessansen (du kan forøvrig lese hele artikkelen her), men vi lar historien ligge og legger til at det er tvilsomt at det var dette som stod på menyen i den virkelige nattverden.