Gunn Elisabeth Olsen gransker de gule Dole-bananene, som ligger side om side med de litt grønnere Max Havelaar-bananene i fruktdisken på Meny.

— Her skulle de hatt et informasjonsskilt. Hvis du ikke vet forskjellen er det vanskeligere å velge de rettferdige bananene, sier hun.

— Og kvaliteten kunne vært bedre. Max Havelaar-bananene er gjerne litt grønne, men det vil jo si at de holder seg lenger, sier Michael Heggø.

De to er ute på etisk butikktest, i regi av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). I motsetning til tradisjonelle butikktester, som bare fokuserer på pris, måler den etiske butikktesten butikkenes utvalg og kunnskaper om etisk innkjøpte varer.

- Pris ikke viktig

På Meny står det flere typer Max Havelaar-kaffe i hyllene, og kundene kan velge mellom to typer rettferdig te. Men sjokoladen er utsolgt, og brosjyrer om rettferdig handel mangler helt.

— Vi merker at kundene spør etter Max Havelaar-produkter. De er litt dyrere, men pris er ikke så viktig for kundene lenger, sier assisterende butikksjef Stein André Nyeng.

Etter en runde gjennom butikken er Gunn Elisabeth og Michael godt fornøyd.

— Veldig bra utvalg, og bra holdninger hos de ansatte. Men vi håper vi kan få på plass mer informasjonsmateriell i butikken, sier de to.

Årsaken til at SAIH foretar pristesten, er både enkel og logisk:

Billigkjeder på bunn

— Når vi vet at mange bønder selger kaffe med underskudd, er det viktig at folk kjøper kaffe de har fått en skikkelig pris for. Det utgjør noen få kroner for oss, men er viktig for dem, forklarer Gunn Elisabeth, før hun haster videre for å teste neste butikk.

Etter at samtlige 15 butikker på listen er testet, blir det klart: Meny på Bergen Storsenter vinner testen, med totalt 23 av 46 mulige poeng.

Billigkjeder som Rema 1000 og Rimi havner i andre enden av skalaen, men aller verst går det for ICA Nærmat i Nygårdsgaten, som ikke kan tilby en eneste rettferdig vare.

**Fakta/Max Havelaar

*** Max Havelaar er en merkeordning som skal sikre god handel mellom småprodusenter i u-land og forbrukere i Norge.

  • Max Havelaar-merket garanterer blant annet at bøndene får en garantert minstepris som dekker bærekraftige produksjonskostnader og levekostnader.
  • Per i dag finnes Max Havelaar-merket på kaffe, te, appelsinjuice, bananer, ris, appelsinjuice og sjokolade.