Men en rask sjekkerunde på Torgallmenningen og Torget i turistmylderet midt på dagen, bekrefter at slik er det ikke lenger.

Samferdelsetaten med byråd Lisbeth Iversen og direktør Over Foldnes i spissen har tatt tak i problemene.

Først over nyttår setter kommunen i sving ordningen med bosspoliti — eller vektere, som det offisielt heter. Mens vi venter, er det i sommer etablert en prøveordning med vektere som patruljerer sentrumsgatene. Vekterne ser til at bosset ikke tyter over i bosskorgene og flyter utover fortauene. I gule jakker med kommunens logo på, går vekterne i rute i området mellom Bryggen og Bystasjonen flere ganger ganger daglig. Nesten daglig kontrollerer de også boligområdene i bykjernen.

I tillegg har byråden satt i verk en rekke andre tiltak som bidra til et renere bykjerne. Dette er de viktigste:

n Flere bosskorger og hyppigere bosstømming på Torget.

n Samarbeid med Bergen Havnevesen om tømming i bosscontainerne i havneområdet.

n Nye arbeidsrutiner i Ren Bergen.

n Fadder- og samarbeidsavtaler med fastfoodsrestaurantene.

Men fremdeles er det en del langt mer uhåndterlig boss enn det som kan pakkes i bæreposer og bosspann, som kastes gatelangs i byen.

For å gi BT en smakebit på hva som plukkes opp, har byråden for anledningen invitert til møte på avfallsstasjonen i Møllendalsveien.

Foruten en diger haug med vanlig restavfall, har bosshenterne i løpet av det siste døgnet funnet et digert kjøleskap, et par sofaer og annet rusk og rask som er altfor stort at det kan få plass i et vanlig bosspann.

Blant tiltakene fremhever Iversen særlig fadder- og samarbeidsordningen som etablert mellom hurtigmatsalgsstedene og de i kommunen som har ansvaret for renholdet.

— Blant annet har vi et utmerket samarbeid med McDonald's på Torgallmenningen. Der har vi en avtale slik de ansatte tømmer og tar inn boss fra de kommunale bosskorgene straks de blir overfylte, sier hun.