Tirsdag var det møte i politirådet. Der møtte blant andre byrådsleder Monica Mæland og stasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon.

På møtet la han frem statistikk som viser at politiet hittil i år har pågrepet dobbelt så mange for narkotikakriminalitet i og rundt Nygårdsparken, sammenliknet med samme periode i 2011.

— Dette skyldes at politiet har intensivert innsatsen mot miljøet i Nygårdsparken, sa politistasjonssjef Valland.

Våknet til live

Mens stasjonssjefen orienterte pressen om den nye satsingen, rykket en ambulanse ut til Botanisk hage, et steinkast unna Nygårdsparken.

OVERDOSE: Båren tilhører ambulansepersonellet som rykket ut til Botanisk hage tirsdag etter melding om en overdose.
PER LINDBERG

Meldingen gikk på at en mann hadde satt en overdose. Da BT kom til stedet, så vi en båre forlatt i øvre del av hagen.

Like unna satt en mann livløs på en benk. Hodet var på skakke. En annen sto ved siden av og fulgte med på ambulansepersonellet som arbeidet med å få liv i ham.

Minuttene gikk uten at noe skjedde. Så våknet han til live og kom til seg selv, først omtåket, så mer og mer til stede.

Flere patruljer

Politiets økte innsats har ikke vært så effektiv som ønsket.

— Både vi og Bergen kommune er enige om at vår samlede innsats ikke har hatt tilstrekkelig effekt så langt. Den alvorlige kriminaliteten har ikke forsvunnet fra Nygårdsparken de siste tre årene, sa Valland.

Så kom lovnaden om enda større innsats i tiden fremover.

— Vi kommer i første omgang til å øke vår patruljevirksomhet i Nygårdsparken. Så får vi se om det blir aktuelt å iverksette flere tiltak etter hvert, sa politistasjonssjefen.

Delte reaksjoner

I Nygårdsparken er reaksjonene blant rusmisbrukere som BT møtte tirsdag delte.

— Politiet er velkommen. Jeg håper de kan jage de yngste ut av parken, sier en.

— Jeg forstår naboene som reagerer på skrik og skrål fra folk i parken, men politiet bør ikke forsøke å sprenge miljøet. Det fører bare til at de narkomane forflytter seg til sentrum. Da ender det med at folk setter sprøyter på Torgallmenningen, mener en veteran i miljøet.

— Det er heroinen som er roten til alt ondt. Da jeg begynte å gå her i 1975, var det fredelig. Det var hippietilstander, og ingen plaget hverandre, legger han til.

- Ting tar tid

De siste dagene har en mulig gruppevoldtekt skapt stort engasjement hos beboere i området. Mandag kveld ble det holdt en demonstrasjon i parken, med paroler som «Nok er nok. Trygghet nå».

— Jeg har stor forståelse for at beboerne rundt parken er frustrerte og skjønner at de engasjerer seg, sa Valland.

Byrådsleder Monica Mæland (H), på sin side, innrømte at arbeidet med å få på plass flere Mottaks- og oppfølgingssentre for rusmisbrukere i Årstad bydel har gått tregere enn ventet.

Et slikt kombinert bo- og behandlingstilbud ha vært på plass innen utgangen av 2012.

MÅ GJØRE MER: Byrådsleder Monica Mæland (H) og politistasjonssjef Olav Valland innrømmer at innsatsen mot miljøet i Nygårdsparken ikke har hatt ønsket effekt så langt.
Elias Dahlen