En 36 år gammel mann fra Nigeria ble i Oslo tingrett i går dømt til tre års fengsel for menneskehandel og hallikvirksomhet.

Fra en leilighet i Rådhusgaten i Oslo har han i perioden høsten 2006 til høsten 2007 fungert som hallik for flere brasilianske kvinner.

Kristine Aarre Hånes fra Bergen er bistandsadvokat for to av kvinnene. Hun sier hun verken vil bekrefte eller avkrefte at mannen har sendt kvinnene til Bergen.

BT vet imidlertid at kvinnene har tatt imot kunder på flere større hoteller i Bergen, og at de reiste til Bergen ved flere anledninger.

Solgte sex med konen

Mannen er dømt for å ha bedrevet menneskehandel med to av kvinnene i henhold til § 224 i straffeloven.

Den første kvinnen kom til Norge fra Brasil den tolvte september 2006. 36-åringen hadde kontaktet henne via et nettsted hvor hun hadde lagt ut en kontaktannonse.

Kvinnen har forklart i retten at hun hadde lite penger og ønsket et seriøst forhold til mannen. Da hun kom til Norge foreslo mannen at hun skulle prostituere seg. Ifølge kvinnen hadde de to snakket om dette tidligere, men uten at hun hadde tatt det alvorlig. Kvinnen begynte å prostituere seg i oktober 2006. I desember samme år giftet hun seg med 36-åringen.

Kvinnen har forklart i retten at hun samtykket i å begynne med prostitusjon, og at hun verken ble utsatt for vold eller trusler.

Mannen kom i kontakt med den andre kvinnen via det samme nettstedet. Kvinnen kom til Norge i mars 2007, og var på forhånd klar over at hun skulle arbeide som prostituert.

Begge kvinnene hadde det vanskelig økonomisk i Brasil.

Retten la til grunn at selv om begge kvinnene hadde samtykket til å prostituere seg, var det ikke snakk om noe reelt samtykke. 36— åringen hadde utnyttet kvinnenes sårbare situasjon, og kvinnenes samtykke ble ikke gitt straffriende virkning.

Anket på stedet

Kristine Aarre Hånes sier at saken skiller seg fra de fleste andre menneskehandelsaker ved at kvinnene ikke er blitt utsatt for vold eller trusler, og at de tilsynelatende har samtykket.

— Jentene er blitt grovt utnyttet. Selv om de tilsynelatende hadde samtykket til å prostituere seg, er det riktig å klassifisere dette som menneskehandel, sier hun.

Hånes sier at hennes klienter har store psykiske problemer som følge av det de er blitt utsatt for.

36-åringen anket dommen på stedet. Mannens forsvarer Carl Rieber-Mohn understreker at hans klient har tilstått hallikvirksomhet, men ikke å ha bedrevet menneskehandel.

— Den ene damen kom til Norge for å gifte seg med min klient. Den andre visste at hun reiste til Norge for å arbeide som prostituert. Denne dommen senker grensen for hva som er menneskehandel ned på et uakseptabelt nivå, sier Rieber-Mohn.

I tillegg til tre års fengsel ble mannen dømt til å betale til sammen 817.500 kroner i erstatning til ofrene.

Han får også inndratt 900.000 kroner han har tjent på hallikvirksomheten.