Kvinnene tar fremdeles styringen over samlivet. De haler mennene med på samlivskurs.

Det viser observasjoner som norske samlivseksperter har gjort.

Men hjemme hos Liv June Aune og Stian Johansen (begge 22) i Loddefjord er det annerledes.

Da samboerparets sønn, Noah Nathaniel, ble født i februar, var det Stian som tente på ideen om samlivskurs da paret fikk tilbud om kurs gjennom helsestasjonen.

Det er barne-, ungdoms og familieetaten (BUF-etat) som står bak kursene, som er et tilbud til alle som får sitt første barn sammen.

I fjor ble det arrangert 335 samlivskurs rundt om i Norge. 2100 par var med på kursene.

Føre var

— Vi har, og har hatt, det veldig fint sammen. Men jeg tenkte det kunne være nyttig for oss begge å lære hvordan vi skal lære å forebygge problemer nå når det ikke lenger bare er oss to, sier Stian når BT kommer på besøk i leiligheten deres på Olsvikfjellet.

På gulvet ligger fire måneder gamle Noah Nathaniel og gurgler fornøyd mens han kikker opp på en fargerik uro.

Samboerparet hadde ikke egentlig tenkt få barn så unge. Men da Noah først var på vei, var de aldri i tvil om at de ville bli foreldre.

— Vi følte oss mer enn gamle nok, forteller de to.

Informasjon om kurset fikk Liv June allerede straks etter hun ble gravid.

— Men den gang var tanken på et samlivskurs ganske fjern for meg, forteller Liv June.

Men Stian tok ideen opp igjen etter at sønnen var født, og paret fullførte kurset i juni.

Ti par møttes to mandagskvelder på rad for å få gode råd om hvordan man kan krangle uten at det går ut over kjærligheten og ender med samlivsbrudd.

Lært å prate

Begge to er enige om at det var to nyttige kvelder.

— Vi er blitt flinkere til å prate sammen om problemer som oppstår oss imellom, konstaterer Liv June.

— Jeg tror at jeg på kurset er blitt oppmerksom på hvordan jeg kan se tegnene hos Liv June på at det er noe som plager henne. Vi menn er nok ikke i utgangspunktet så flinke til å oppfatte andre sitt kroppsspråk. Det er mer en jentegreie. De oppfatter nok lettere hva som skurrer. Jeg synes det var spesielt kjekt å lære noe om hvordan vi kan kommunisere bedre, sier Stian.

Tabubelagt

— Fortsatt er samlivskurs tabubelagt og det knytter seg en del myter rundt slike kurs, sier Merethe Reigstad. Hun er koordinator for BUF-etat Region Vest sine samlivskurs.

Hun forteller at stort sett er det kvinner som tar initiativ til å melde seg på. Mange menn er nok i utgangspunktet lite villige til å gå på kurs, sier Reigstad som selv har holdt en rekke kurs i bergensområdet.

Hun sier at i de store byene er kursene svært populære. I Bergen er det holdt 21 slike kurs. I distriktene er det imidlertid vanskeligere å få i gang kurs.

— Det er ikke mitt inntrykk at de mindre kommunene lar være å prioritere tiltaket. Men enkelte steder er det vanskelig å rekruttere tilstrekkelig med par til å holde kurs, sier Reigstad.

— Mange tror nok at dette er kurs som er ment for par som har innsett at de har problemer. Slik er slettes ikke. Tilbakemeldingene vi får fra dem som har vært på kurs, viser også at mange par opplevere kurskveldene som morsomme og inspirerende for samlivet, sier hun.

Har samlivskurs noen effekt? Si din mening i feltet under!

NYTTIG MED TIPS: Liv June Aune og Stian Johansen syntes det var nyttig å få tips om hvordan de best kan ta vare på forholdet da de i februar i år ble foreldre til Noah Nathaniel.
Valde, Vegar