Ingunn Røren

Christina Pletten

Marita Aarekol (foto)

Thailand/Bergen

— Det bor tusenvis av norske menn i landsbyer rundt omkring i Thailand. Det er ikke bare thaijenter som reiser til Norge. Vi reiser hit også, sier John Haerum, redaktør i bladet Vikingen i Pattaya. Han vet hva han snakker om. Han er gift med en thai-kvinne, bor i Pattaya, og er kanskje den som har best oversikt over nordmenn i Thailand.

1604 nordmenn flyttet til Asia i 2001. Totalt flyttet 13.614 menn fra Norge til utlandet i 2001. De siste fire årene er ekteskap mellom norske menn og thailandske kvinner tredoblet. I tillegg kommer alle samboerne.

— Dette er menn som ikke finner seg til rette med norske kvinner. Norske kvinner krever mye av menn, de skal være både myke og harde og alt mulig. Det er nesten ikke mulig å leve opp til de forventninger som stilles, sier professor i sosialantropologi Jan Brøgger ved NTNU.

— Vi må begynne å ta problemet alvorlig, og ikke la det bli tiet i hjel fordi det er så politisk ukorrekt, sier Brøgger.

Unge menn i krise

Stadig flere norske menn henter seg koner fra Øst-Europa og Asia. Media har døpt fenomenet importbruder. Men det er også et økende antall norske menn som flytter til kvinner i disse landene. Der kan de leve i tradisjonelle kjønnsrollemønstre, i kulturer der mannen er det ubestridte familieoverhode.

— Vi har lenge vært oppmerksom på kvinners problemer. Nå må vi begynne å se på gutters problemer. De har vanskeligheter med å finne frem til hva som skal til for å bli mannfolk. Unge menn er i krise.

Noen velger å gå 50 år tilbake i levestandard for å få tilbake det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret. Andre velger et enkelt liv på landsbygden i et fattig land, fremfor karrierejag hjemme.

— Det er drømmen om tradisjonelle kjønnsroller som driver mange av disse mennene til å reise ut og søke et annet liv, sier Brøgger.

Mannen må være overhode

— Det er mange som ønsker å trekke seg tilbake fra det moderne livet. Dagens kjønnsrollemønster er en del av det de ønsker seg bort fra, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo.

— Familien er en så viktig dimensjon i tilværelsen at man er villig til å gi opp nesten alt - språk, velstand, tilhørighet, for å leve i en tradisjonell familiesetting. Det er et svært dypt behov hos mange menn, sier Brøgger.

— Mannen må være familiens overhode. Utenlandske menn må bevise at de kan forsørge en familie før de får oppholdstillatelse i Thailand, selv om de er gift med en thailandsk kvinne, sier mister Nava på Utlendingsdirektoratet i Bangkok.

I fjor søkte 24.055 utlendinger om tillatelse til å bosette seg i Thailand. Tallet øker hvert år.

— De fleste er europeiske menn som vil bo i Thailand fordi det er mye billigere her, sier Nava.

Kravstore kvinner

— Jeg har en kamerat som sier «Jeg gidder ikke drive med norske damer lenger. Det koster tusenvis av kroner å gå ut med dem, og du vet ikke hva du får. Hvis du får noe må du våkne opp med en kjerring på din egen alder», sier Svein Vistung, som driver bar i Pattaya i Thailand, og treffer hundrevis av vestlige menn på ferie hvert år. Mange av disse mennene er i Pattaya for å kjøpe sex, andre for å finne en kone.

Mange av de norske mennene BT treffer i Thailand er skilt fra norske kvinner. De har gitt opp å finne en ny partner i Norge, og har thailandske kjærester.

— Norske kvinner er så kravstore. De skal ha egen karriere, barnebidrag og alt mulig, sier en bergenser.

— Jeg har aldri hatt draget på damer i Norge, sier en eldre mann. I Thailand har han kjæreste.

Mange av de norske mennene er oljearbeidere eller sjømenn, som reiser til Thailand i friperiodene. De fleste andre er uføretrygdede eller pensjonerte.

Føler seg tilsidesatt

— Vi har et system som favoriserer kvinner på enkelte områder, særlig i forbindelse med barnefordeling etter skilsmisse. Menn føler seg helt tilsidesatt, og taper markant i forhold til barn. Kvinner har fortsatt et verbalt overtak, fordi menn synes det er vanskelig å gå inn i konflikter. Menn føler seg marginalisert og forbigått, sier Lorentzen.

— Kvinner vil ha moderne, ansvarlige menn, men samtidig snakker de ofte nedsettende om mannen. Mor forteller sønnene sine at far er en drittsekk. Det har ført til at vi har fått en egen lidelse i psykiatrien av gutter som hater fedrene sine, kalt Paternal Alienation Syndrome, sier Brøgger.

— Flukten fra norske kvinner er foreløpig ikke noe utbredt problem. Men det er sterkt økende, og viser at likestillingsprosessen har gjort at en del menn er i krise, sier Brøgger.

NY FAMILIE: - Jeg hadde trodd jeg skulle være alene resten av livet etter at jeg ble skilt for fem år siden, sier Bengt Halvorsen (56). Her er han sammen med sin nye storfamilie i Thailand: sønnen Jens, svigermor fra Janluang og konen Saengdoo Janluang.