Jaguaren til nærmere halvannen million kroner ble tatt på Hisdalflaten i Samnanger søndag kveld. I løpet av den halvannen timen politiet aksjonerte, tok de også sertifikatet til føreren av en Mercedes kabriolet. De to sjåførene ble tatt i 118 og 124 km/t.

— Det var voksne menn i 40-50 årsalderen. De kjørte ikke akkurat billige biler noen av dem, sier politibetjent Tor Helle i Utrykningspolitiet (UP).

Han mener likevel det er litt drøyt å trekke slutningen at middelaldrende menn med rådyre biler er de verste råskinnene i trafikken.

— Jeg har inntrykk av at det er en jevn fordeling, men vi stopper mange med flotte biler og store motorer, sier Helle.

Kø på Trengereid

UP, trafikkavdelingen ved Bergen sentrum politistasjon og representanter fra Arna og Åsane politistasjon var godt representerte i området fra Trengereid og noen kilometer oppover mot Kvamskogen både 1. og 2. påskedag. Tor Helle hadde tatt plass ved rundkjøringen på Trengereid for å ta grep når trafikken hopet seg opp.

— Søndag kveld ble det en veldig trøkk på rundkjøringen her. Da måtte vi tvangsdirigere bilene til å ta av ved Takvam og kjøre gamleveien. Senere på kvelden søndag flyttet vi oss til Hisdalsflaten, der vi stanset 11 biler for fartsovertredelser, pluss at vi beslagla de to førerkortene, sier Helle.

— I dag er trafikken betydelig roligere, og det har ikke vært nødvendig å foreta omdirigering, sa Helle da Bergens Tidende møtte ham på Trengereid i går.

Med laser gjemt i skogen

På Hisdalsflaten hadde kollegaen Rune Marheim tatt oppstilling med laseren. I løpet av tre timer i går kveld beslagla politiet sertifikatet til føreren av en Audi, pluss at de ga 12 forelegg for fartsovertredelser. Audien ble målt til cirka 125 km/t.

Bergens Tidende var til stede i en meget aktiv periode like etter klokken 19.00. Mellom klokken 19.06 og 19.22 knep Marheim fire biler og en motorsykkel som kjørte mellom 94 og 100 km/t. Da vanket det bøter opp i 2800 kroner. Mønsteret var tydelig: Etter å ha ligget i kø ned fra Kvamskogen med få muligheter til å komme forbi, ble fristelsen for stor på den flate strekningen. Sjåførene la seg ut og freste kjøretøyene opp i høye hastigheter for å komme forbi. Marheim satt i UPs sivile utrykningskjøretøy som sto gjemt i skogen, og målte bilene bakfra.

- Brukbar kjøring

Tor Helle forteller likevel om lite stygg kjøring denne påsken.

— Påsken sett under ett har det vært mye fin kjøring i dette distriktet. Folk har stort sett fulgt køene. Totalt sett kan man karakterisere kjøringen som brukbar, sier Helle.

Politiet kontrollerte 475 kjøretøy i Hordaland og Sogn og Fjordane søndag og i går. Det ble gitt 46 forenklete forelegg. Statens vegvesen har samarbeidet med politiet i påsken, og var blant annet til stede på Hisdalsflaten. De gjennomførte diverse tekniske kontroller på kjøretøy. Det ble gitt omkring ti gebyrer. I tillegg til de tre førerkortbeslagene på Hisdalsflaten, ble et førerkort beslaglagt i bergensområdet på grunn av dårlig atferd i trafikken.

Fire døde i påsketrafikken

Landet sett under ett omkom fire menn i fire forskjellige ulykker i påsketrafikken.

Skjærtorsdag omkom en eldre mann i en trafikkulykke i Vardøtunnelen i Finnmark. Mannen kjørte en mopedbil og var på vei gjennom den undersjøiske Vardøtunnelen fra Svartnes-siden i retning Vardø da han kolliderte med en møtende bil.

Klokken 04.00 natt til langfredag ble en mannlig syklist påkjørt bakfra av en drosje i Lambertseterveien i Oslo. Mannen fikk så store skader i påkjørselen at han døde på stedet.

Lørdag ettermiddag døde en 18 år gammel mann fra Notodden av skadene han pådrog seg i en utforkjøring mellom Notodden og Hjuksebø i Telemark natt til lørdag.

Natt til i går omkom en 46 år gammel mann da personbilen han kjørte kolliderte med en stor varebil i Sigdal kommune i Buskerud.

Den mest dramatiske trafikkulykken i vårt område skjedde søndag kveld da seks personer var innblandet i en ulykke i Oppljostunnelen på Strynefjellet. Ingen kom alvorlig til skade da to privatbiler samt en melkebil fra Tine var involvert i en kollisjon.

Et nederlandsk ektepar i 40-årene som satt i den ene ulykkesbilen, ble sendt til Førde sentralsjukehus med luftambulanse.

<b>ONKEL POLITI I SKJUL: </b>Her blir fristelsen for stor for føreren av en grønn Golf. På Hisdalflaten legger han seg ut og fliser forbi to biler i 94 km/t. UP står skjult i skogen, og måler farten med laser bakfra. Det ble 2000 kroner i bot for Golf-føreren på veien ned fra Kvamskogen. Politiet beslagla tre førerkort på Hisdalflaten søndag og i går.<p/>TOR HØVIK (foto)