Få dager etter overleveringen av forklaringene ble misjonæren arrestert hjemme i Bergen, siktet for overgrep mot barn i Argentina. Pågripelsen skjedde i slutten av november 2009.

— Menighetens arbeid var avgjørende for en ny vurdering av saken og pågripelse, sier statsadvokat Gert Johan Kjelby til bt.no.

Oppsøkte guttene

Etter at misjonæren (45) meldte seg for politiet i 2006, og informerte om seksuell kontakt med tre argentinske gutter, henla politiet saken. Det ble ikke gjort avhør av fornærmede, og det ble ikke oppnevnt bistandsadvokat. Statsadvokaten har tidligere i rettssaken refset den delen av etterforskningen.

Men menigheten som 45-åringen jobbet på vegne av, De Frie Evangeliske Menigheter, ville ikke la saken ligge. Tre personer tilknyttet menigheten begynte å granske på egen hånd, oppsøkte guttene i Argentina og skrev ned historiene deres.

Historiene de kom med til politiet i 2009, fortalte om grovere overgrep og yngre gutter enn det som hadde vært fremme til da.

Ba om råd

— I 2009 fikk jeg telefon fra en mann i menigheten, sa etterforskningsleder Bent Arild Raknes i Hordaland politidistrikt i sin forklaring for retten tirsdag.

Denne mannen var en av de tre som var med på menighetens egengransking.

— Jeg oppfattet at han ba om råd. Han lurte på hvordan de skulle håndtere opplysninger og rykter de hadde om misjonærsaken. Blant annet var det opplysninger om at guttene kunne være yngre enn det som kom frem i 2006, sa Raknes.

Etterforskningslederen hadde ikke selv vært direkte involvert i etterforskningen som ble henlagt.

— På generelt grunnlag svarte jeg at dersom det skulle bli gjennomslag for å gjenoppta saken, var vi avhengige av nye opplysninger. Jeg forklarte blant annet litt om alderens betydning for slik kriminalitet, sa Raknes.

— Ikke anbefalt

Raknes visste ikke da at menigheten skulle sende egne folk for å snakke med guttene. I etterkant synes han det var litt uheldig.

— Hadde jeg visst de skulle ned der og snakke med dem, så hadde jeg nok ikke anbefalt den måten de gjorde det på. At de tok disse samtalene nærmest i form av sjelesorgsamtaler, det var jeg ikke klar over. Det er uheldig. Det blir litt sammensurium mellom kristentro og disse guttenes fortellinger, sa Raknes.

Den tiltalte eks-misjonæren har flere ganger under rettssaken sterkt antydet at misjonskollegene kan ha vært ute etter å ta ham - og dermed påvirket guttene til å forklare seg om grovere overgrep og at de var yngre enn de virkelig var.

Har tenkt på guttene

— Kan guttene ha blitt forledet til å forklare seg annerledes, ble Raknes spurt av aktor Gert Johan Kjelby.

— Jeg reagerer på noe i disse samtalene. Men derfra til å snakke om å forlede? Nei, jeg kan ikke oppfatte det sånn, sa Raknes.

— Min oppfatning er at de har tenkt på og vært bekymret for guttene; at de fortjener å bli hørt.

I varetekt

I slutten av november 2009 troppet altså to fra menigheten opp hos politiet i Bergen med historiene de hadde samlet inn fra guttene.

— Jeg så at det åpenbart var snakk om veldig unge gutter, og jeg mente da at dette bør vi ta tak i, sa Raknes i sin forklaring.

Få dager senere ble den da 44 år gamle misjonæren pågrepet. Siden har han sittet i varetekt.

BLE OVERBEVIST: Etterforskningsleder Bent Arild Raknes i hordalandspolitiet tok i 2009 til orde for å gjenåpne misjonærsaken.