• Militærtjenesten kan være både gøyal og nyttig, sier Jonas Lind Aase, hovedtillitsvalgt i Kysteskadren.

I går fant den årlige soldataksjonen sted, med en kombinasjon av begge deler. På Haakonsvern ble dagen markert med ulike aktiviteter, blant annet tautrekking. Med Fana-spiller Mats-Cato Moldskred som myndig dommer, målte de menige krefter. Selvsagt var det ekstra populært at befalselevene måtte bite i grusen for «Kabelstrekkerne», gutta på samband.

Dessverre for arrangørene var mesteparten av marinefartøyene ute og seilte. Dermed var det bare «landkrabbene» som kunne delta i aktivitetene.

Soldataksjonen arrangeres av tillitsmannsordningen i Forsvaret (TMO), og setter årlig fokus på ulike temaer. Tidligere har mangfold, rusmisbruk, selvmordsforebygging og nødhjelp vært tema. Årets aksjon oppmuntret til refleksjon over hvilke muligheter militærtjenesten byr på.

— Det er et vell av muligheter for dem som vil bruke verneplikten til noe positivt, understreker Jonas Lind Aase.

  • Vernepliktstiden er for eksempel en unik anledning til å skaffe seg yrkeserfaring. Det er også mulig å påbegynne læretiden i Forsvaret, sier han.
HAAAL I Å DRA: Utskrevet befal Styrkaar Hustveit (t.v.) og Simen Klemmetsen maner Torbjørn Aanesland og lagkameratene til å dra enda hardere under Soldataksjonen på Haakonsvern i går. FOT: JAN M. LILEBØ