— Jeg har innhentet journaler fra tre institusjonene han har vært behandlet ved tidligere. Alle spesialistene der har kommet til samme konklusjon, nemlig at han er psykotisk, sier forsvarer Oscar Ihlebæk.

Han mener 28-åringen var sinnssyk i gjerningsøyeblikket og at han derfor ikke kan straffes.

I Bergen byrett ble 28-åringen funnet skyldig og dømt til seks års fengsel, men forsvarer Ihlebæk anket dommen over skyldspørsmålet.

- Forvaring i åtte år

I Gulating lagmannsrett i dag brukte derfor Ihlebæk mye tid på tre spesialister i psykiatri som alle tidligere har gitt voldtektsmannen diagnosen psykotisk.

Han håper at spesialistuttalelsene skal hjelpe ham å overbevise lagmannsretten om at 28-åringen også var psykotisk ý og dermed strafferettslig utilregnelig - da han voldtok jenten.

De sakkyndige rettspsykiaterne har konkludert med at 28-åringen var strafferettslig tilregnelig da han voldtok og mishandlet kvinnen.

Aktor, førstestatsadvokat Walter Wangberg, vil likevel endre sin påstand i forhold til byretten.

— I stedet for fengselsstraff har jeg tenkt å be retten dømme ham til forvaring i åtte år, minimum fire. Men jeg vil høre alle spesialistuttalelsene før jeg sier det sikkert, sier Wangberg.

Smilte i avhør

Den voldtatte kvinnen måtte i dag forklare seg på nytt om den uhyrlige voldtekten, men ga tydelig uttrykk for at det var ubehagelig å måtte rippe opp i det som skjedde.

— Jeg føler det som veldig unødvendig at saken måtte opp i retten på ny. For meg er det bare helt vanvittig at han ikke skal være skyldig når han har innrømmet alt, sa kvinnen.

28-åringen meldte seg selv for politiet voldtektsnatten. I avhør smilte han da han forklarte seg om voldtekten, og han har tidligere hevdet at han kan voldta igjen.

— Jeg har sett så mye porno i mitt liv at jeg vet de kan like det, sa 28-åringen da saken var oppe i byretten i fjor.

Rettssaken mot 28-åringen avsluttes torsdag.