Grunnen er at aksjonene har startet før resten av hjelpeapparatet står klart.

— Jeg har jobbet med dette en stund nå, og jeg har aldri vært med på å gjennomføre så mange arrestasjoner og beslag, på så kort tid. Det sier Jørn Solsvik. Han er leder ved seksjon for organisert kriminalitet ved Hordaland politidistrikt.

Solsvik har jobbet med narkotikaproblematikken siden 1990. De siste ukene har han sett en massiv innsats mot narkotikamiljøet i Bergen, spesielt rettet mot Nygårdsparken.

Politiet møter imidlertid kritikk for hvordan de har gått frem i parken de siste ukene.— Det er underlig at politiet setter i gang med aksjonene i parken før kommunen står klar med sine tiltak, sier Erling Pedersen, administrerende direktør i Bergensklinikkene.

- Politiet handler alene

Flere hospitsledere BT har snakket med rapporterer at politiets aksjoner har skaket opp byens narkotikamiljø, og at rusmisbrukerne føler seg dårlig behandlet av tjenestemennene.

En politirapport fra i fjor konkluderte med at det var lite hensiktsmessig med ensidige polititiltak for en varig oppløsning av den åpne narkotikascenen i Nygårdsparken. Slike aksjoner må, ifølge rapporten, følges opp av konkrete kommunale tiltak som forebygging, skadereduksjon og behandling av rusmisbrukere.

— På et møte før jul sa politiet at de ikke skulle jage de narkomane i de åpne rusmiljøene før kommunen var klar. Jeg synes politiet altfor ofte handler ut fra egne planer, men i dette tilfellet går de sammen med andre om en plan, for så å gå ut og handle på egen hånd likevel, sier Pedersen.

Avslag på asylsøknad

Politiets aksjoner de siste ukene har i stor grad vært rettet mot dem som selger narkotika. Tanken er å spre de åpne rusmiljøene med makt, slik at det skal bli vanskeligere for nye aktører å etablere seg som selgere i Bergen. Og politiet står ikke tomhendte igjen etter fire uker med aksjoner:

Over 200 personer er brakt inn.

Rundt halvparten av disse var utlendinger, flere av dem asylsøkere.

Beslag er gjort av heroin, amfetamin, hasj og tabletter.

Ti stykker sitter i arresten.

— Det har vært spesielt mye å gjøre med Nygårdsparken og Bystasjonen, samt aksen mellom de punktene. Vi overvåker stedet og plukker ut dem vi mener selger narkotika, sier seksjonsleder Solsvik.

I et hybelhus i sentrum pågrep politiet hele ti personer samtidig. Alle disse sitter fremdeles i varetekt i påvente av å bli sendt ut av landet.

— Vi spanet på dem til og fra parken, og mistenkte at det var et spesielt sted de oppbevarte narkotikaen. Vi gikk inn i hybelhuset, hvor vi beslagla store mengder hasj, heroin og tabletter, sier Solsvik.

Avviser tyvstart

Flere av de pågrepne er gjengangere, som allerede er blitt sendt ut av landet tidligere.

Solsvik mener politiet har skremt bort de utenlandske selgerne ved sin tilstedeværelse. Han er likevel overrasket over den høye aktiviteten i Nygårdsparken under aksjonsperioden.

— Den første uken tok vi over 60 stykker. Den siste uken nå har vi tatt 50. Det viser at det er en enorm aktivitet der oppe.

Solsvik avviser at politiets aksjoner er i strid med anbefalingene i politiets Nygårdspark-rapport.

— Vi skal ikke tømme parken før andre tilbud er på plass. Men vi skal likevel ha uroaksjoner. Det er nulltoleranse mot bruk og salg av narkotika.

Leder for påtaleavdelingen i politiet, Gunnar Fløystad, sitter også i samarbeidsgruppen i Nygårdsparkprosjektet. Han mener disse aksjonene har vært nyttige.

— Vi får en fin erfaring, og ser hvordan dette fungerer.

Aksjonene kommer til å skje oftere fremover, sier han.

Byråd Lisbeth Iversen (KrF) mener det ikke er problematisk at politiet har gått i gang med aksjonene.

— De jobber mot den tunge kriminaliteten. Dette er ikke en sprengning av miljøet i Nygårdsparken, sier hun.

Hva mener du bør gjøres? Si din mening!