• Problem for politikkens legitimitet at posisjonene blir besatt av menn, sier Marthe Hammer (SV).

Etter årets kommunestyre— og fylkestingsvalg har det ikke skjedd noen endring i andelen kvinnelige ordførere og kvinnelige representanter. Andelen kvinnelige ordførere er 22 prosent, mens andelen kvinner i kommunestyrene er 38 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

— Hvite menn i førti- femtiårene er overrepresentert i politikken på alle nivå. Det er et problem for politikkens legitimitet når sentrale maktposisjoner blir besatt av menn. Det er heller ikke bra for politikken som blir ført, eller for muligheten kvinnene får til å posisjonere seg til videre politisk arbeid, sier Marthe Hammer, kvinnepolitisk talsperson i SV.

Ingen regler

Det finnes ingen regler for hvor stor andel kvinner som skal sitte i kommunestyrene og formannskapene. Medlemmene i formannskapet velges av kommunestyrets medlemmer.

Sammen med SV-politikerne Gina Barstad og Aud Karin Oen, ønsker Hammer at kommuneloven skal kreve en minsteandel kvinner i formannskapene.

— Velgerne kan ikke påvirke hvem som skal ende opp der. Derfor er det denne forhandlingen vi ønsker et ekstra krav på. Akkurat hvordan loven skal se ut, er vi åpen for innspill om.

Hammer ønsker en debatt om lovendring også for andre politiske posisjoner, spesielt maktposisjonene i kommunestyrer og fylkesting, slik som kjønnsfordeling på utvalgsledere.

- Tar lang tid

— Det tar lang tid å få opp kvinneandelen i norsk politikk. Det er behov for kontinuerlig arbeid for å få kvinnene opp, spesielt i lokalpolitikken. Velgerne velger ofte de personene som har vært synlige fra før, som ordførere. De kan ofte være flinke disse mennene, men de får oftere muligheten til å vise at de er flinke. Om vi er litt mer bevisste på å få kvinner inn i posisjoner, kan de også vise at de er flinke til å styre en kommune, sier Hammer.

Ifølge Hammer kommer Norge på 8. plass i verden når det gjelder andel kvinner i politiske posisjoner.

— Norge er ikke verdens mest likestilte land. Andre land ligger foran oss i løypen: I parlamentet i Rwanda er det høyere kvinneandel, det er det også i Sverige, Sør-Afrika, Cuba, Finland, Island og Argentina. Sånn apropos, sier hun.

Si din mening i kommentarfeltet under!