Hilde Kristin Strand

Ingeborg Rydsaa

— Jeg hadde diare i en hel uke i september. Siden den gang har jeg følt meg mer eller mindre uvel, og i perioder kastet opp, forteller Nina Hjønnevåg.

I slutten av oktober var hun på restaurant i Bergen sentrum. Etter det ble hun igjen dårlig. Først trodde hun det var fisken hun hadde spist, men senere kom mistanken om at det var vannet hun hadde drukket som gjorde magen ustabil.

Måtte på legevakten

— Jeg var kvalm da jeg la meg og kvalm da jeg sto opp. Niende november gikk jeg så til fastlegen for å få tatt en Giardia-prøve. Legen spurte meg om jeg hadde diare den dagen. Det hadde jeg ikke. Da sa han at jeg ikke kunne ta prøve, fordi jeg måtte ha diare hver dag for at det kunne være Giardia, hevder hun.

Hjønnevåg reiste hjem igjen. Senere i uken ble hun på nytt dårlig. Da reiste hun til legevakten på Vestkanten.

— Der fikk jeg beskjed om at de ville ta en Giardia-prøve for å være på den sikre siden.

Mandag denne uken kom svaret: hun er smittet av parasitten.

— Jeg reagerer på at legen rett og slett nektet å ta en prøve, og at han virket uinteressert da jeg fortalte at jeg hadde vært uvel lenge. Det er Giardia i omløp i Bergen, da er det for dårlig at han ikke vil teste meg. Det er heller ikke bra nok at han ikke vet hva som er symptomene på sykdommen, sier Nina Hjønnevåg.

Avviser kritikken

Fastlegen stiller seg uforstående til kritikken fra Hjønnevåg

— Jeg husker meget godt den aktuelle saken, og det stemmer overhodet ikke at jeg nektet å ta prøve av pasienten, sier han til BT.

— Hjønnevåg kom til time med så vage symptomer at jeg rådet henne til å komme tilbake dersom de skulle bli klarere. Når Hjønnevåg isteden velger å gå til legevakten, og siden kontakte media, er det noe som får stå for hennes egen regning. Jeg mener å ha tatt vare på henne på best mulig måte, og føler meg slått under beltestedet med denne kritikken.

Legen understreker videre at det har vært et voldsomt press på Haukelands laboratorier i forbindelse med Giardia. Han har derfor villet vært relativt sikker før han testet pasientene.

— Faktisk er det ikke alle som trenger medisin, hos noen går tilstanden over av seg selv, sier legen.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad sier i en kommentar til BT at utøvelse av legeskjønn alltid vil være problematisk, særlig når pasientens symptomer ikke er entydige. Han sier videre at det ikke er registrert noen klager i forbindelse med fastlegenes håndtering av epidemien. Dette bekreftes av fylkeslege Svein Hindal.

<b>INGEN PRØVE:</b> Nina Hjønnevåg reagerer på at legen ikke fant grunn til å ta prøver for å se om hun var smittet av den etter hvert så beryktede mageparasitten.
Paul Sigve Amundsen