— Det de holder på med er jeg sterkt kritisk til. Jeg forstår ikke grunnen til at de gjør det, men jeg beklager det. Partiet har ikke bruk for at de går ut på denne måten, sier han til BT.

I VG går en rekke av partikollegaene hans ut mot Liv Signe Navarsete. De ønsker et ekstraordinært landsmøte i år hvor Navarsete kan kastes til fordel for Trygve Slagsvold Vedum.

— Det må til et ekstraordinært landsmøte nå i vår. Jeg tenker både at Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad kan overta etter Liv Signe Navarsete. Vedum har et glimt i øyet, sier ordfører Even Moen i Stor-Elvdal kommune til VG- Jeg tror Vedum kan være et godt alternativ. Hvis vi blir enige om at vi skal ha et lederbytte, så bør det komme så fort som mulig ved et ekstraordinært landsmøte, sier ordfører Jan Helge Grydeland i Roan kommune til avisen.

Frustrerte

Fylkeslederen i Hordaland skjønner ikke hvorfor ordførerne går til avisen med dette, i stedet for å ta det opp gjennom egen partiorganisasjon.

— Det er vel en frustrasjon over mye uro og høyt medietrykk som er årsaken til at de går ut på denne måten. Men dette fører jo til mer indre uro i partiet.

- Hva kommer til å skje, tror du?

— Det jeg tror skjer er at organisasjonen skal ta med seg innspillene og de organene som skal behandle slike saker gjør det frem til landsmøtet neste år.

- Tror du ikke på et ekstraordinært landsmøte?

— Det er ikke tradisjon for ekstraordinære landsmøter hos oss. Nå kan vi satse på å få til en god prosess frem til landsmøtet i 2015.

Sp taper

Ljones mener det er partiet som blir skadelidende av kritikken som fremmes fra ordførerne. At Navarsete også får kritikk for å ha engasjert seg i plassering av en vei i

hjemfylket sitt, også en sak i VG, reagerer han på.

— Hun har fulgt opp og jobbet for det et enstemmig kommunestyre har bestemt. Hun gjør bare sin plikt som folkevalgt.

Oppslutningen rundt partiet tror han vil dale på grunn av det ekstra mediestyret som nå har blitt skapt.

— Det går gale veien.

- Hold kjeft

Steinulf Tungesvik er tidligere fylkesleder og statssekretær for Sp. Han mener det ikke er noe spesielt med at Navarsete tar kontakt med Solhjell på denne måten.

— Det er helt ordinært at andre statsråder enn dem som har ansvaret for saken kommer med innspill til saken. Det er dagens orden, noe som også Kristin Halvorsen (SV) har bekreftet.

Tungesvik stiller seg bak uttalelsene til fylkesleder Ljones. Han minner samtidig om at partiledelsen ble valgt samstemmig i mars 2013.

— Når man ikke sa fra da, eller presenterte andre kandidater, mener jeg folk bør holde kjeft om lederspørsmålet frem til neste landsmøte. Da kommer det på nytt et ledervalg.

Lider av uroen

Tungesvik sier et parti er en organisasjon som skal samarbeide mot politiske mål.

— Det er ikke et sted for å ha daglige meningsmålinger om lederspørsmål gjennom massemedia.

- Hjelper denne debatten partiets mål?

— Ved å drive på slik så gjør det åpenbart ikke det. Når man skader partilederen, så skader man partiet, og da samtidig den grenen man sitter på. Det burde disse som er ute i media og kritiserer tenke litt mer gjennom.