Kampen om byreklameavtalen i Bergen har definitivt spisset seg til, etter at Clear Channel mandag gjorde klart at de vurderer å kreve erstatning hvis bystyret mandag sier nei til avtalen.

Politikere fra samtlige partier føler det som en provokasjon, og som et forsøk på å presse bystyret til å godta avtalen.

I går klarte ledelsen i Clear Channel å provosere ytterligere, ved å ta byrådsleder Monica Mæland til inntekt for sitt syn.

I et brev til gruppelederne i bystyret skriver Clear Channel-direktør Jan Tore Endresen at «vi har derfor i samråd med byrådsleder Monica Mæland formulert følgende presisering».

Deretter fulgte syv punkter, der selskapet forteller at de har juridisk krav på erstatning hvis avtalen blir avvist.

Mæland avviser blankt at hun skal ha gått med på noe slikt, og Endresen angrer.

– Dette var klønete, og det legger vi oss helt flate på. Det vi mente å si var at vi var enig om å sende brevet, sier Endresen.

Millionkrav

Clear Channel mener å ha krav på erstatning for både utlegg i forbindelse med anbudet, og for den inntekten de går glipp av hvis avtalen blir vraket.

Det siste betyr tapt fortjeneste for hele den planlagte kontraktsperioden på 15 år, sier advokat Robert Myhre, som er hyret inn av Clear Channel i denne saken.

Med 480 store reklameplakater i landets nest største by, sier det seg selv at det ikke blir småpenger.

Ifølge direktør Jan Tore Endresen vil kravet trolig ligge mellom 10 og 100 millioner kroner:

– Sannsynligvis vil det ligge et eller annet sted i det spennet, og sannsynligvis høyere oppe enn nede i skalaen, sier Endresen til BTV.

Til BT presiserer Endresen at de ikke har gjort noen beregninger av erstatningssummen.

– Først må denne saken avgjøres av advokatene, dernest må kommunen si nei til avtalen. Så kan vi sette oss ned og se på det, sier han.

Kollisjon i kirketrappen

Da BT kontaktet Endresen i går formiddag, ringte advokat Myhre tilbake. Han er ekspert på offentlig anskaffelser, og mener Clear Channel har en sterk sak.

– Det kan fort koste penger å kjøpe seg ut av dette, sier Myhre, som tror bystyret til slutt vil godta avtalen.

– Clear Channel føler seg ganske trygg på at når en bare får roet dette ned vil de se at avtalen som er fremforhandlet er god for alle parter, og at dette er en vinn-vinn situasjon som alle vil tjene på. Så bystyret vil nok gjøre en vurdering av risikoen av å snu på kirketrappen, så å si, mot fordelene som kommunen tross alt vil få gjennom denne avtalen. Og da føler Clear Channel seg trygg på at bystyret vil treffe et riktig og fornuftig vedtak i saken, sier Myhre.

Ville ikke presse Ap

Clear Channel-sjef Toivo Møller Pettersen sier de slett ikke ønsker å legge press på politikerne med opplysningen om at de kan fremme erstatningskrav.

Han sier de ønsket å være åpne med den nye informasjonen de fikk fra sine advokater mandag.

Han sier de ikke tenkte på at Arbeiderpartiet samme kveld skulle avgjøre sitt syn i saken.

– Overhodet ikke. Vi trodde dette først skulle diskuteres byrådet og med kommuneadvokaten, før det gikk ut til gruppelederne, sier Pettersen.

Han sier de satte advokatene til å vurdere mulig erstatning etter at de søndag ble klar over at KrF kanskje ville snu i saken.

ARNE NILSEN
I VINDEN: Monica Mæland trives neppe i blesten hun for tiden befinner seg i.
HÅVARD BJELLAND