BT kjenner til at politiet vil ha tre menn tiltalt etter det blodige dramaet på Halsnøy i fjor, hvor Asbjørn Hvidevold ble slått i hjel i sitt eget hjem.

De tre mennene ble pågrepet bare to dager etter drapet, og alle ble siktet for overlagt drap, eller medvirkning til dette.

Angrep med balltre

I innstillingen til statsadvokaten har politijuristen valgt å bare foreslå drapstiltalte for sønnen til den profilerte Frp-lokalpolitikeren.

Sønnen har i avhør innrømmet at han slo Hvidevold med et balltre, og at 61-åringen ble bundet på armer og bein før de forlot ham.

Selv om politiet nå innstiller på drapstiltale bare for 26-åringen, betyr det ikke at de mener faren og sønnens kompis skal gå fri.

Politiet mener at begge bør tiltaltes for trusler samt for den sjeldent brukte paragraf 242 i straffeloven, som omhandler å etterlate noen i hjelpeløs tilstand. Strafferammen her er seks år fengsel.

19-åringen har forklart at han ble med som sjåfør til Halsnøy den fatale oktoberkvelden i fjor. Han skal ha fått 2000 kroner for jobben. Han skaffet også et balltre som de skulle bruke til å skremme Hvidevold med.

Ville ha «sannheten»

Bakgrunnen for turen var at Hvidevold og Frp-politikeren hadde vært i en årelang konflikt, etter at en kvinne druknet i 2003. Begge hadde vært samboere med kvinnen, og Frp-politikeren mente at Hvidevold hadde noe med drukningen hennes å gjøre.

Politiets teori er at 26-åringen ble sendt til Halsnøy av sin far, og at formålet var å true ham til å si «sannheten» om drukningen.

19-åringen har forklart at etter at Hvidevold var slått helseløs og bundet, skal 26-åringen ha ringt til sin far og fortalt at nå hadde Hvidevold fått seg en skikkelig omgang.

Dette er politiets grunnlag for at de ber statsadvokaten tiltalte faren etter den strenge 242-bestemmelsen.

Unnlot å hjelpe

Politiet mener at både faren og 19-åringen burde sørget for at Hvidevold fikk medisinsk hjelp. Dette skjedde ikke, og Hvidevold døde i sitt eget hjem kort tid etter at 26-åringen og 19-åringen forlot huset.

19-åringen har fortalt at han ble livredd da kompisen gikk løs på Hvidevold og at han senere ikke torde å hente hjelp. Han håpet bare det skulle gå bra med 61-åringen.

Da han et døgn senere fikk høre om drapet, nærmest løp han til politiet og fortalte hva han hadde vært med på. Det førte til at alle tre ble pågrepet.

— Jeg er ikke overrasket over politiets innstilling, men vi mener den er feil. Det er mange formildende omstendigheter som taler for at min klient må behandles på en svært mild måte. Han ble brakt opp i en uvirkelig situasjon, noe som preger ham fortsatt, sier 19-åringens forsvarer, advokat Odd Drevland.

Advokat Nina Monsen, som forsvarer 62-åringen, vil si minst mulig om saken nå.

— Jeg er kjent med innstillingen, men vi venter med å si noe til tiltalen foreligger. Vi forventer oss noe helt annet enn det som har vært siktelsen, sier Monsen.

Ingen i politiet vil kommentere BTs opplysninger i går. Nå ligger saken til vurdering hos statsadvokaten, før den blir sendt videre til Riksadvokaten. Rettssaken kommer opp for Sunnhordland tingrett en gang til høsten.